Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatni prihodi

Ericsson potpisao sporazum s Appleom o patentnim pravima

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.12.2015.
u 10:00

Suradnja dva tehnološka diva trebala bi pospješiti poslovanje

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson u ponedjeljak je objavio da je s američkim tehnološkim divom Appleom potpisao sporazum o patentnim pravima, ne navodeći pritom konkretne brojke o prihodima koje očekuju temeljem toga sporazuma.

Ericsson je međutim procijenio da će mu ukupni prihodi od ustupanja prava na intelektualnu imovinu u 2015. godini narasti na 13 do 14 milijardi švedskih kruna, odnosno između 1,52 i 1,64 milijarde američkih dolara, u odnosu na u 2014. godini ostvarenih 9,9 milijardi kruna. U taj su iznos uključeni i pozitivni efekti nagodbe s  Appleom.

Švedski div u segmentu opreme za telekome u siječnju je podigao tužbu protiv Applea zbog plaćanja vezanih s licencijama za mobilnu tehnologiju, u odgovoru na tužbu poznatog proizvođača pametnih telefona iPhone podignutu ranije u tome mjesecu.

Po ranijim procjenama analitičara, u slučaju pozitivnog ishoda spora za švedskog dobavljača, američki će mu proizvođač godišnje morati plaćati iznos od dvije do šest milijardi švedskih kruna. Te se procjene temelje na procijenjenim razinama prodaje uređaja i plaćanja rojaliteta po telefonu.

>> Ovo su najbolji mobilni uređaji koji podržavaju 4G mrežu

>> Apple tijekom prvog vikenda prodao više od 13 milijuna novih iPhonea

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije