Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaći proizvod

Energana made in CRO

Tvornica turbina Karlovac
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/4
30.08.2014.
u 16:47

U Hrvatskoj još ima tvrtki koje imaju znanja i iskustva napraviti potrebne turbine i ostale dijelove za energane

Iznimno smo ponosni što i naša tvrtka sudjeluje u izradi opreme za prvu hrvatsku energanu koja je u potpunosti hrvatski proizvod; od projektiranja, nadzora, proizvodnje opreme, montaže, gradnje, dizajna, konstrukcije, puštanja u rad – pohvalio se Ivan Mikšić, vlasnik Tvornice turbina Karlovac koja je za energanu u Glini otpremila parnu turbinu, kondenzator i generator, opremu tešku oko 30 tona koja će ovih dana biti montirana u Glini, a energana, čiji je investitor zagrebačka tvrtka Šerif, trebala bi proraditi do konca godine.

Mikšić podsjeća da je u Hrvatskoj pet energana, ali da su sve opremljene uvezenom opremom.

– Ovo je dokaz da u Hrvatskoj još ima tvrtki, poput naše, koja ima znanja i iskustva napraviti potrebne turbine i ostale dijelove za energane. Stoga je projekt u Glini poseban, jer to je prvi put nakon Domovinskog rata da se gradi energana koja je u potpunosti hrvatski proizvod. Ministar Ivan Vrdoljak najavio je gradnju novih, stoga ću mu uputiti pismo i zamoliti ga da ubuduće za takve projekte ili za projekte HEP-a koristi domaće snage i proizvode, pa i našu tvrtku, jer smo sposobni, imamo kvalitetne proizvode, znanje, iskustvo. Bila bi šteta da uvozimo ako u Hrvatskoj imamo tvrtke s tim proizvodima.

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell

U Europi je takvo što uobičajeno. Ulagač, posebno kada je u pitanju država, uvijek će prije pomoći domaćoj industriji i uzeti domaće proizvode, a tek kada ih u državi nema, onda uvozne. Nažalost, kod nas strane banke, koje su najveći ulagač, određuju uvjete na javnim natječajima koji su često složeni tako da se domaće tvrtke i ne mogu javiti – kaže Ivan Mikšić čija tvornica od 1991. godine projektira i proizvodi brodsku i industrijsku opremu, ali i rezervne dijelove te obavlja remont, servise i montažu energetske opreme.

Karlovačka Tvornica turbina u projektu je bila partner Tvornici parnih kotlova iz Zagreba koja je dogovorila gradnju parnog kotla na biomasu, za koji je karlovačka tvornica napravila kompletnu strojarnicu. Tvrtke Končar i PHB iz Zagreba napravile su elektroinstalacije i čitav sustav za automatsku regulaciju elektrane, dio opreme za struju je tvrtke Aquadac iz Pule, dok je glavni projektant energane Leko biro iz Slavonskog Broda.– Zahvalan sam investitoru koji je htio potpuno domaći proizvod. To je dobro i stoga što ćemo mi biti prisutni i kod servisa i održavanja sustava. Taj je posao, kada su u pitanju strane tvrtke i uvozna oprema, često i pet do 10 puta skuplji – dodao je Ivan Mikšić koji se nada da će njegovoj tvrtki oprema za Glinu biti referenca za buduće poslove.

>>Umjesto otkaza, Tvornica turbina radnike dodatno školovala

Komentara 1

JO
jovicmatea1
20:39 30.08.2014.

Dragi moji prijatelji,želim vam mnogo sreće i uspjeha u poslu,ali niste interesantni HR političkoj eliti.Vaše provizije su sitne,da bi se zakoni krojili kako vama paše.Draži su im šverceri poput Todorića,Mudrinića, Rogića,Kuštraka,Jakelića,Andabaka ili onog hrvatskog poduzetnika čije prezime pola Hrvata nezna napisati ili pročitati,a dobar je prijatelj sa Milanovićem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije