Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Georgios Drakopoulos

Ekspert za turizam: Za uspješnu sezonu ključna je dobra priprema

Foto: ''
15.04.2014.
u 10:53

S Georgiosom Drakopoulosom, posebnim savjetnikom glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda i savjetnikom u Europskom gospodarskom i socijalnom vijeću razgovarali smo o sličnostima i razlikama turizma u Hrvatskoj i Grčkoj

Na prvom međunarodnom kongresu ''Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism" ili "Prema zelenom razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu'' koji će se održati u Dubrovniku od 27. do 30 travnja, eksperti za turizam iz 18 zemalja iznijeti će svoja iskustva iz prakse poticanja razvoja poduzetništva te kreiranja novih tvrtki i radnih mjesta u turizmu.

Tema kongresa obuhvaća niz pitanja od ključnog značenja za gospodarstvo i razvoj poduzetništva u turizmu, jednom od glavnih pokretača gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta.

Jedan je od sudionika kongresa i Georgios Drakopoulos, posebni savjetnik glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda i savjetnik u Europskom gospodarskom i socijalnom vijeću.

– I Grčka i Hrvatska su zemlje čije se gospodarstvo uvelike oslanja na turizam, no grčki i hrvatski turizam trenutačno su u različitim fazama razvoja, kaže Drakopoulos i dodaje kako turizam u Grčkoj ima dugu tradiciju, dok je Hrvatska ipak relativno novi igrač na tržištu.

Stručnjak za turizam napominje kako su Hrvatska i Grčka svojevrsni konkurenti jer se djelomično poklapaju u uslugama koje nude i tržištu na koje ciljaju. Ipak, napominje kako gosti iz srednje Europe preferiraju destinacije u Hrvatskoj do kojih mogu doći automobilom, dok turisti koji dolaze u Grčku uvelike ovise o zračnom transportu.

– Model upravljanja potražnjom u svojoj je srži različit. Isto se može reći i za ponudbenu stranu s obzirom na to da Grčka zbog svoje geografske raznolikosti ima širu ponudu, kaže Drakopoulos.

Ističe kako je nedavno zbog gospodarskih problema Grčka bila suočena s negativnim publicitetom, što je rezultiralo padom potražnje u turizmu, no trenutačne prognoze pokazuju kako će 2014. biti dobra godina.

Foto: ''

– Očekujemo oko 18,5 milijuna međunarodnih dolazaka, što bi u usporedbi sa 17,9 milijuna dolazaka u 2013. trebalo generirati prihodima od 13 milijardi eura. Gotovo sva naša tradicionalna tržišta (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Benelux) pokazuju pozitivne i ohrabrujuće signale, dok smo lagano zabrinuti za rusko tržište zbog negativnog odnosa rublja prema euru, kazao je Drakopoulos i naglasio kako je za uspješnu turističku sezonu najvažnija dobra priprema.

– Iskustvo za putnika zajednički stvaraju i javni i privatni sektor. Infrastruktura (zračne luke, marine i slično), zaštita okoliša i sigurnost zadaća su javnog sektora bez kojeg privatni ne može poslovati, kaže Drakopoulos te napominje kako su se uspješnim destinacijama pokazale one u kojima je prisutna visoka zatupljenost javno-privatnog partnerstva.

>> Prvi međunarodni kongres Towards Green Growth: Poduzetništvo i inovacije u turizmu

Komentara 2

UN
unbekant
12:04 15.04.2014.

Za dobar turizma kod nas u Hrvatskoj,su potrebni bosanci,slovenci,srbi,rusi,svabe,i domaci gosti naravno…..bez tih gostiju nejma novaca,mi ni smo turisticka drzava od jucer,mi smo desetoljecima poznata turisticka drzava ili destinacija,nasi menadzeri vise potrose novaca,na promidzbu turizma pos vjetu,nego sto nam turisti donesu,zato cjene dolje,i ukinitu vize 3-5 mjeseci ljeti,i eto novaca,ovo sto vi pricate i pisete,to samo"trla baba lan,da je prodje dan"

Avatar LiberalniAnarhist
LiberalniAnarhist
13:55 15.04.2014.

Uh ...da to nije rekao nebismo to znali!Još jedan prodavač magle!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije