Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Rimac:

'Druge se države bore da zadrže poduzetnike'

Mate Rimac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
16.10.2014.
u 17:00

Proizvodnja električnih automobila i općenito visoke tehnologije u Hrvatskoj nije prepoznata pa bi, da nije sam našao ulagača, Rimac bio prisiljen otići izvan zemlje

Mate Rimac, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili, kaže da druge države prepoznaju ulaganje u visoku tehnologiju kao što je proizvodnja električnih automobila i podupiru takve poduzetnike.

– Projekt električnih automobila u SAD-u je uvršten u strateške industrije, dok se kod nas država još nije opredijelila. Kada se mi prijavljujemo za potpore, onda su to one klasične za koje se kandidiraju i svi ostali proizvođači – kaže Rimac.

Koliko je u SAD-u važna ta industrija, govori podatak da je Tesla od američke vlade dobio 500 milijuna dolara potpore, a Rimac 100.000 eura. I dok ovdje proizvodnja takve vrste nije prepoznata, iz inozemstva je dobio mnogo primamljivih ponuda.

– Lani sam se gotovo odselio u Njemačku, u kojoj bi uvjeti za poslovanje bili puno bolji jer bi država osigurala novac za pokretanje proizvodnje. Ponuda je došla iz jedne savezne države koja još nema razvijenu automobilsku industriju – kaže i dodaje da su ga zvali i iz drugih zemalja te mamili poticajima i investicijama. Vjerojatno bi morao preseliti i proizvodnju, da nije u međuvremenu dobio ulagača u tvrtku.

Rimac kaže kako se druge države bore da poduzetnici dođu k njima te da bi i Hrvatska trebala poduzeti više mjera da zadrži poduzetnike te, naravno, da privuče strane ulagače. U kontaktu sa strancima, potencijalnim ulagačima, kaže kako im mora priznati da je, uz obrazovanu radnu snagu i dobar Zakon o poticanju ulaganja, u zemlji loše što se zakoni često mijenjaju i što je administracija spora.

>> Mate Rimac: Nijemci na nas gledaju kao mi na Albaniju

>> Hongkonški bogataš ulaže u Rimčevu tvrtku

Komentara 12

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
17:29 16.10.2014.

mate , mate...kada ćeš shvatiti da se nigdje na svijetu osim u Hrvatskoj...od pameti bježi brže nego od ebole?

JO
jozomali
17:18 16.10.2014.

Mate...kod nas je kameno doba...a ti bi s elektroautima i elektrojahtama...alo Mate...nemoš tako....toljage valja proizvodit...praćke....a ne ko ti...alo....kud si navro s naprednom tehnologijom...osvrni se malo oko sebe...ti si 200 god naprijed ...a stado....kaska...polako...i bleji...za čobanima

LA
lazio18
17:15 16.10.2014.

Da si podmazao na pravim mjestima, možda bi ti čak i platili projekt našim novcima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije