Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVI SU KUPCI DANAŠNJICE

Domaćim markama skloniji 'njegovatelji' i 'survivori'

Dućan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
21.10.2016.
u 06:30

Milenijci trgovačke marke kupuju u Lidlu, Kauflandu i Sparu, hedonisti u Billi i Plodinama, dok 77 posto kupaca tvrdi da im je dom najvažniji

“Njegovatelji” (kupci usmjereni na dom i prijatelje) i “survivori” (također) imaju pojačan afinitet prema trgovačkim markama i domaćim brendovima i natprosječno kupuju u Konzumu, “hedonisti” inozemne brendove koje za njih obično kupuju drugi u Billi i Plodinama, “milenijci” trgovačke i inozemne marke u Lidlu, Kauflandu i Sparu..., samo je dio istraživanja GfK o sedam vrsta “shoppera” ili kupaca današnjice, koje je predstavljeno u sklopu 2. FMCG summita časopisa InStore u zagrebačkom Hypo centru.

Iako se trgovci sve više orijentiraju na milenijce, na tržištu robe široke potrošnje oni čine samo 17% potrošača, a stariji od 35 i 44%, kazao je Mladen Kožić iz GfK. Hedoniste prati i trend iskustva, koje je već za 46% globalne populacije važnije od posjedovanja, 43% ih želi vidjeti, taknuti proizvod prije kupnje, a 31% stalno traži nešto novo, što je najbolji orijentir za trgovce. Nažalost, unatoč godišnjem realnom rastu potrošnje od 5,1% u maloprodaji u kolovozu, ona još nije na razini pretkrizne 2008., čulo se jučer. 

>> Meso i domaći proizvodi odsad se mogu prodavati i na kućnom pragu

>> Potrošačima su najbolji ABC sir, Lino lada...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije