Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada Adris:

Dodjelom više od tri milijuna kuna zaključen deseti jubilarni natječajni ciklus

Zaklada Adris
Foto: VL
1/4
26.09.2016.
u 15:39

Zaklada je svjesna gorućih tema u hrvatskom društvu, pa će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz demografiju, problematiku proizvodnje i zaštite hrane, unapređenja zdravlja, očuvanja prirode…

Odlukama Zakladne uprave, Zaklada Adris okončala je ovogodišnji, deseti natječajni ciklus. Najveća zaklada u ovom dijelu Europe, projektima iz programa Znanje i otkrića, te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota dodijelit će više od tri milijuna kuna.

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo ukupno 779 prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinima dodjele sredstava za programe i stipendije koji su detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala 12 projekata iz programa Znanje i otkrića.

Odabrano je i sedam projekata iz područja Stvaralaštvo te devet projekata iz područja Ekologija. Uz sedam projekata iz područja Baštine Zaklada će podržati i 11 projekata i pojedinaca iz područja Dobrota. U desetom donacijskom ciklusu, Zaklada Adris je dodijelila 17 stipendija. Uz to, i ove će godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate.

Ukupno, u desetom natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.096.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava u desetom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u dnevnom tisku i na web stranici u srijedu 28. rujna 2016.

Nakon što je zahvalio članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira projekata, predsjednik Korado Korlević je rekao: „Zaklada Adris stalno unapređuje svoje djelovanje pa smo tako ove godine napravili veliki iskorak u natječajnom postupku.

Definirali smo područja znanstvenog istraživanja korisnih za društvo u cjelini -  Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj te Demografija i migracije. Riječ je o veoma inovantivnom pristupu u zakladništvu u nas pri čemu smo, primjerice iz područja Znanje i otkrića odabrali važne interdisciplinarne projekte koji isprepliću nekoliko znanstvenih područja čiji će rezultati, vjerujemo, izazvati velik interes u znanstvenoj zajednici.

Zaklada je svjesna gorućih tema u hrvatskom društvu, pa će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz demografiju, problematiku proizvodnje i zaštite hrane, unapređenja zdravlja, očuvanja prirode… Posebno veseli velik broj prijava uspješnih učenika i studenata pa ćemo i ove godine nagraditi znanje i izvrsnost dodjelom stipendija najboljima.“

Podsjetimo, u ovogodišnjem natječajnom ciklusu posebnu se pozornost posvetilo interdisciplinarnim područjima Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj te Demografija i migracije s ciljem dodatne afirmacije pozitivnih trendova u hrvatskoj znanstvenoj zajednici, ali i društvu u cjelini.

Zakladna je uprava tako odabrala važne projekte koji će omogućiti ulazak novih ideja i saznanja, ali i poticati dijeljenje iskustava, te povećati vidljivost i prepoznatljivost njihovih rezultata u Hrvatskoj i svijetu. Uz to, nakon što je Zaklada Adris i u prethodnim natječajnim ciklusima već podržala važne projekte koji se bave izučavanjem uzroka smanjenja stope nataliteta kao i negativnog trenda iseljavanja u druge zemlje, u o ovom natječajnom ciklusu Zaklada će izdvojiti sredstva za daljnja  demografska istraživanja u Hrvatskoj.

Kao i u prethodnom, i u ovom je natječajnom ciklusu zamijećen rast prijavljenih projekata iz područja Znanje i otkrića, što pokazuje da je znanstvena zajednica prepoznala djelovanje Zaklade Adris i njezin utjecaj na razvoj znanosti, obrazovanja i stvaralaštva u Hrvatskoj.

Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 36 milijuna kuna. Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris.

Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade tako uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr. Posebno valja istaknuti gotovo 300 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

>> Adris grupa: Neto dobit 151 milijun kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije