Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CCS EBITDA DOBIT

Dobit MOL-a za 2016. godinu veća od planirane 2 milijarde dolara

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
28.02.2017.
u 10:22

Po riječima predsjednika uprave i izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija, 2016. je bila godina velikih postignuća i važnih prekretnica.

Mađarska plinska i naftna kompanija MOL ostvarila je prošle godine na razini grupe čistu CCS EBITDA dobit od 2,15 milijardi dolara, premašivši time prvotni plan ostvarenja dobiti od 2 milijarde dolara.

Kako je kompanija izvijestila u utorak, neto dobit bila je 941 milijun dolara. CCS EBITDA dosegnula je 2,15 milijardi dolara, što je niže nego u 2015. kada je iznosila 2,5 milijardi dolara.

Sektor istraživanja i proizvodnje pokazao se izuzetno otporan na pogoršano vanjsko okruženje, kaže se u priopćenju.

Dodatni pad cijena nafte na londonskom tržištu od 17 posto te smanjenje ostvarenih cijena plina za 23 posto nadomješteni su povećanjem proizvodnje i troškovne discipline.

Zbog toga je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije) ostala gotovo nepromijenjena na razini od 675 milijuna dolara, a poslovanjem je generirano više od 250 milijuna dolara slobodnog toka novca.

Proizvodnja MOL-a porasla je lani za 6 posto, na 112 tisuća barela ekvivalentne nafte dnevno, uz dodatni doprinos kopnenih polja u regiji SIE, gdje je proizvodnja bila na najvišoj razini od 2012., te u Pakistanu, Velikoj Britaniji i na polju Baitugan u Rusiji.

Po riječima predsjednika uprave i izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija, 2016. je bila godina velikih postignuća i važnih prekretnica.

"Označila je početak velikog transformacijskog putovanja nakon što smo odobrili našu novu dugoročnu strategiju, MOL Grupa 2030. Također smo ostvariti naše ciljeve i generirali snažan tijek slobodnog novca na temelju našeg otpornog, integriranog poslovnog modela", istaknuo je Hernadi.

U 2017. godini MOL planira ostvariti EBITDA-u od najmanje 2 milijarde dolara, a to će, kako navode, biti više nego dovoljno za pokrivanje organskih kapitalnih troškova, dividendi za dioničare te za financiranje transformacijskih projekata.

>> Ina je ostvarila pozitivan neto rezultat prvi put nakon 2012. godine

>> I nakon dva mjeseca nema pomaka u otkupu dionica MOL-a u Ini

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Piktor-
Piktor-
12:41 28.02.2017.

Pa MOL je ozbiljna kompanija. Dobro je, da je uzeo INU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije