Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovanje

Operativna dobit HPB-a porasla 40 posto

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
30.07.2014.
u 13:31

Depoziti stanovništva u HPB-u porasli su za 1,8 posto, a depoziti trgovačkih i ostalih nefinancijskih gospodarskih subjekata za 8,8 posto.

Operativna dobit Hrvatske poštanske banke porasla je 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i sada iznosi 155 milijuna kuna dok je imovina u istom razdoblju porasla 4,2 posto te iznosi 19,1 milijardu kuna.

Bruto kreditni portfelj HPB-a tijekom prvog polugodišta porastao je 1,9 posto ili 255 milijuna kuna, a kreditna aktivnost bila je primarno usmjerena na gospodarstvo s rastom od 7,2 posto. Bruto krediti stanovništvu porasli su 2,7 posto uz nastavak rasta stambenih kredita od 3,7 posto, priopćeno je iz banke.

Depoziti stanovništva u HPB-u porasli su za 1,8 posto, a depoziti trgovačkih i ostalih nefinancijskih gospodarskih subjekata za 8,8 posto.

Rezultatu najznačajnije doprinosi rast neto kamatnog prihoda za 19,9 posto, sukladno rastu kredita s jedne strane te ugovaranju povoljnih izvora sredstava s druge strane što je omogućilo rast kamatnog prihoda od 5,9 posto i pad kamatnog troška od 7,8 posto.

Zbog snižavanja naknada u platnom prometu, posebno vezanih uz socijalne i mirovinske transfere, ukupni neto prihod od provizija i naknada niži je za 5 posto. Unatoč nastavku ulaganja i širenju poslovne mreže opći i administrativni troškovi i amortizacija porasli su za minimalnih 1,1 posto, a Banka nastavlja poboljšavati C/I pokazatelj efikasnosti poslovanja koji je snižen sa 62,5 posto u 2013. na 57,2 posto krajem prvog polugodišta 2014.

Nakon nove regulative kojom su od listopada 2013. pooštreni kriteriji za formiranje rezerviranja Hrvatska narodna banka je u lipnju 2014. dala nova tumačenja regulative. U skladu s tim, Banka je u prvom polugodištu 2014. formirala troškove rezerviranja koji su više nego udvostručeni u usporedbi s istim razdobljem 2013. i iznose 123,6 milijuna kuna. Kako spomenuta rezerviranja terete 80% operativne dobiti, neto dobit iznosi 34,4 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 43,9 posto. Adekvatnost regulatornog kapitala krajem prvog polugodišta 2014. iznosi 11,3 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije