Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slijedi trendove

Direktor najvećeg svjetskog zračnog prijevoznika odrekao se plaće u novcu

Doug Parker
Foto: screenshot/youtube
23.04.2015.
u 09:36

Šef Facebooka Mark Zuckerberg i Google-a Larry Page također su plaćeni samo u dionicama kompanija

Izvršni direktor American Airlinesa Doug Parker potpuno se odrekao plaće u novcu te će za rad biti nagrađen samo u dionicama kompanije na čijem je čelu, piše BBC.

On se dobrovoljno pridružio direktorima mnogih tvrtki, koji svoju plaću i bonuse "vežu" uz uspjeh tvrtke. Parker je prošle godine plaćen više od 12 milijardi dolara, od čega je 40 posto dobio u novcu. Šef Facebooka Mark Zuckerberg i Googlea Larry Page također su plaćeni samo u dionicama kompanija.

Najveći zračni prijevoznik po broju putnika

– Vjerujem da je ovo pravi način da moja plaća bude vezana uz rizik. Potpuno utemeljena na postignutim rezultatima i u istoj "valuti" koju primaju i dioničari – napisao je Parker u pismu zaposlenicima.

Prema novom dogovoru, 54 posto njegove plaće će biti vezano uz postavljene ciljeve. 53-godišnji direktor pomogao je transformirati American Airlines u jednu od najuspješnijih američkih kompanija. Vrijednost dionice tvrtke se više nego udvostručila od spajanja s konkurentskim US Airwaysom 2013. godine.

Obje zračne kompanije prošle su kroz proces stečaja, ali su spajanjem stvorile najvećeg svjetskog zračnog prijevoznika gledajući broj putnika koje prevezu. American Airlines je u 2014. godini ostvario i rekordan profit od 2,9 milijardi dolara, čemu je uvelike pomoglo jeftinije gorivo i slabija konkurencija. 

>>Zrakoplovna kompanija American Airlines proglasila stečaj

>>Stvara se najveća svjetska zrakoplovna kompanija

Komentara 3

DO
downunder
09:57 23.04.2015.

"Parker je prošle godine plaćen više od 12 milijardi dolara, od čega je 40 posto dobio u novcu." valjda 12 milijuna.

DU
Deleted user
09:55 23.04.2015.

kad ima vise novaca od svih ljudi u hrvatskoj koji rade u tvornicama zajedno....racunajuci i njihovu kompletnu imovinu

AJ
ajnat
00:56 24.04.2015.

Pa nije Hrvat da dobiva milijune za dovođenje poduzeća u stečaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije