Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI REZULTATI

Devetomjesečna neto dobit Adris grupe 570 milijuna kuna

vlahović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
25.10.2016.
u 15:08

Iz Adrisa ističu da je neto dobit, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 570 milijuna kuna dok su joj ukupni prihodi iznosili 4 milijarde kuna, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Iz Adrisa ističu da je neto dobit od 570 milijuna kuna, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini, kada je bila ostvarena dobit od 560 milijuna kuna.

Napominju da ovo izvještajno razdoblje nije usporedivo s prošlogodišnjim, jer u sastavu Grupe nema duhanskog poslovanja, koje je lani prodano British American Tobaccou.

"I ovi devetomjesečni rezultati pokazuju da svi Adrisovi poslovi, unatoč mnogobrojnim izazovima, jačaju. Ulaganjima, vrijednim više od četiri milijarde kuna, omogućit ćemo daljnje njihovo snaženje, podići razinu naše konkurentnosti i stvoriti nova radna mjesta, čime, uz ustrajavanje na izvrsnosti, na najbolji način pomažemo zajednici u kojoj poslujemo. Naši su ciljevi rast i razvoj, te dugoročna održivost i stabilnost tvrtke", izjavio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Turistička tvrtka iz sastava te grupe, Maistra je u devet ovogodišnjih mjeseci, prema istom razdoblju lani, ostvarila dva posto više noćenja, uz povećanje prosječne cijene od šest posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od devet posto. Njezina EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) iznosi 413 milijuna kuna i 14 posto je veća od prošlogodišnje, a EBIT (dobit prije poreza i kamata) bilježi rast od 19 posto, na 314 milijuna kuna.

I ove godine turistički dio Grupe investirao je u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Tako je u kolovozu 2016. godine otvoren hotel Amarin, vrijedan 300 milijuna kuna, što je najveća ovogodišnja investicija u istarskom turizmu, navodi se u priopćenju.

U tijeku su i pripreme za izgradnju novog hotela Park, a završene su i investicije u kampove, vrijedne gotovo 90 milijuna kuna. Ukupna ulaganja u 2016. iznose više od 400 milijuna kuna, a trenutni booking potvrđuje pozitivne trendove rasta prihoda ponajprije zbog rasta prosječne cijene, ističu u Adrisu.

Adrisova tvrtka Cromaris je u prvih je devet mjeseci ostvarila četiri posto veću prodaju nego u istom lanjskom razdoblju. Prihod je na izvoznim tržištima porastao osam posto, od čega najviše na njemačkom tržištu. I nadalje se oko tri četvrtine prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima.

Neto dobit Cromarisa iznosi 11 milijuna kuna i povećana je prema lanjskoj kada je bila 1,5 milijuna kuna. Cromaris je dobio odobrenje za dva nova uzgajališta kapaciteta od 1.400 tona s mogućnošću njihova proširenja, čime je osiguran ukupni proizvodni kapacitet veći od 9.000 tona u 2017. godini.

U prvih devet mjeseci ove godine Croatia osiguranje grupa je ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 199 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 136 milijuna kuna. Neto dobit iznosi 158 milijuna kuna, što je za 49 posto više od ostvarenja u prvih devet mjeseci lani.

Postignuti rezultati ukazuju na uspješno obavljenu prvu fazu restrukturiranja tvrtke, ističu u Adrisu te dodaju kako Croatia osiguranju predstoji nova faza rasta i razvoja koju će obilježiti širenje portfelja proizvoda, daljnje jačanje prodaje, unaprjeđenje procesa obrade šteta te digitalizacija poslovanja.

>> Adris grupa: Neto dobit 151 milijun kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije