Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MINUSU 1,4 MILIJARDE EURA

Tempirana bomba njemačkog gospodarstva: Deutsche Bank reže isplatu bonusa

deutsche banka
Foto: Reuters/PIXSELL
23.03.2017.
u 10:40

Lani je isplaćeno 2,4 milijarde eura, ove godine će samo pola milijarde

Deutsche Bank, tempirana bomba njemačkog i europskog gospodarstva, ove će godine srezati isplatu bonusa; prema godišnjem izvješću koje su jučer objavili, u odnosu na 2,4 milijarde eura isplaćene lani, ove će godine izdvojiti 77 posto manje, no još uvijek pregolemih pola milijarde eura.

Pravo je pitanje zašto banka koju je lani Međunarodni monetarni fond proglasio najrizičnijom na svijetu uopće isplaćuje bonuse, a prošlu je godinu završila s 1,4 milijarde eura minusa i mora podmiriti brojne kazne koje su joj dosuđene – od onih za doprinos krizi zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih vrijednosnica do drugih za nepoduzimanje akcija kako bi spriječili pranje novca svojih klijenata iz Rusije, za što su, podsjetimo, početkom godine već kažnjeni sa 630 milijuna eura.

Inače, bonusi se drugu godinu zaredom ne isplaćuju top menadžmentu banke.

Handelsblatt Global prenosi i da će predsjednik uprave DB-a John Cryan, koji je tu poziciju preuzeo 2015. i prima osnovnu godišnju plaću od 3,8 milijuna eura, pristati na smanjenje plaće za oko 400 tisuća eura. Ukupno su za 100 tisuća zaposlenika lani isplatili 8,9 milijardi eura plaća, dok je u 2015. godini ta stavka iznosila 10,5 milijardi. eura. Usput su i otpustili oko tisuću radnika. Posebne nagrade isplaćuju se samo za dobre rezultate u posebnim sektorima poslovanja.

Banka je nedavno najavila da planira prikupiti oko osam milijardi eura svježeg kapitala, početkom travnja trebala bi izdati gotovo 690 milijuna novih dionica i u potrazi je za investitorima koji su spremni ubrizgati tu injekciju, no više od sedam milijardi eura otići će samo na kaznu koju moraju platiti u SAD-u zbog izdavanja rizičnih vrijednosnica.

Reklo bi, se, srećom po Nijemce da su se nagodili s Amerikancima, budući da je prvotna kazna u ovom najskupljem financijskom skandalu u povijesti iznosila 14 milijardi eura. Dionice banke drži više od 560.000 dioničara.

Plan restrukturiranja DB-a uključuje i pripajanje banke kćeri Postbanke te utapanje njezina poslovanja u svoj sektor građanstva.

Također, ponovo će spojiti prethodno izdvojene operacije na tržištu kapitala s korporativnim i investicijskim bankarstvom. Investicijsko bankarstvo donosi polovicu svih prihoda od 30 milijardi eura.

– Nakon dokapitalizacije stopa adekvatnosti bančinog kapitala trebala bi porasti s 11,9 posto na 14,1 posto. Ta će nam brojka pomoći da otklonimo izvor nesigurnosti, pojasnio je Cryan.

Istina je da je prošle godine gubitak bitno smanjen s obzirom na to da su 2015. zaključili sa 6,4 milijarde eura u crvenom.

Međutim, u trenutačnim pokušajima oporavka Deutsche Banku ne pomaže ni okruženje niskih kamata koje dodatno erodira bankarske prinose i puno je teže ponovo doći u zonu profita. Posebno ako su posljednje desetljeće poslovanje gradili na financijskoj instrumentalizaciji, a ne na realnom biznisu. 

>> Kako su Rockefelleri došli do svjetske dominacije

>> Šef Sberbanka: Spremni smo u Agrokor ubaciti još novca

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije