Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalni Put svile

Crveni zmaj pokorava i Njemačku

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.08.2016.
u 21:39

Nakon što su, uz veliki otpor njemačke javnosti, preuzeli ponos njihove proizvodnje, Kina kreće i u šoping u silicijskoj dolini u Americi

Kuka, njemačka top kompanija koja priozvodi industrijske robote sada je u vlasništvu Kineza. Naime, njemačka vlada nakon dugog natezanja i javne polemike odobrila je preuzimanje. Tako Midea, kineski proizvođač kućanskih aparata sada ima i njemačku Kuku. Merkeličina vlada zaključila je da ne postoji opasnost po javni red i sigurnost sklapanjem posla s Kinezima.

“Mi ne vidimo nikakve osnove za mišljenje da bi preuzimanje tvrtke Kuka ugrozilo javni red i sigurnost Njemačke“, napisali su priopćenju te pojasnili da bi vlada mogla spriječiti preuzimanje jedino u slučaju “teške ugroze“ interesa SR Njemačke.

Argument struke i dijela vlasti pa i javnosti bio je da je Kuka AG, tvrtka koja se bavi robotizacijom odnosno jedan je najvećih svjetskih proizvođača industrijskih robota, stateški važna za Njemačku posebice kada se radi o procesu automatizacije i Industrije 4.0. Usto, platili bi tek 4,6 milijardi dolara što je tvrdili su kritičari preuzimanja, nedovoljan za ono čega će se domoći kupnjom. A to su ključne tehnologije, odnosno know-how.

Nijemce je bolila i činjenica da oni, kao najotvorenije gospodarstvo, nemaju jednak pristup kineskom tržištu. Dok Kinezi šopingiraju po Europi, posebice Njemačkoj gdje u ovoj godini planiraju, za sada, kupiti 24 tvrtke u ukupnoj vrijednosti od 9,1 milijardi dolara – prema Dealogicu, uz goleme subvencije kineske vlade, Europljani se jednako ne mogu ponašati u Kini.

U Kini, naime, raste trošak radne snage, demografska slika se mijenja, a rast gospodarstva usporava, objašnjavaju ekonomisti. Dakle, kineske prednosti lagano nestaju, a njihova je vlada shvatila pritom važnost stvaranja tržišnih lidera u pojedinim sektorima, posebice tehnološkom, koji bi trebali, kako kažu, na taj način stvoriti carstvo, smatra Andreas Grille, konzultant u Roland Bergeru.

Uz nagomilano bogatstvo i podršku vlada da ulažu u inovativnu tehnonologiju Kinezi osim u EU višak ‘keša’ mahnito ulažu i u Silicijsku dolinu, raj start-upova. U prvoj polovici ove godine premašili su tamo šest milijardi dolara ulaganja, tvrdi analitička kuća Rodhodium Group, dok su ukupno u SAD-u uložili 18,4 milijarde dolara. Lani su sklopljena 142 ulagačka posla s Kinezima, dok je do svibnja u ovoj godini sklopljeno preko 30 poslova u kojima su Kinezi uložili svoj novac.

Alibaba, kineski Amazon ili eBay, uložio je 795,5 milijuna dolara u Magic Leap, kompaniju za virtualnu stvarnost koja još ni nema svoj proizvod, uložila je 500 milijuna dolara u e-commerce stranicu Jet.com, u popularni chat servis Snapchat (nepoznat iznos). Baidu je u Uber uložio 1,2 milijarde dolara.

– Tražimo kompanije koje donose stratešku vrijednost, i gradimo nove kul tehnologije za kinesko tržište – kazuje Alex Tze-Pin Cheng, šef Baidua. Kinezi su u tranziciji od tradicionalne proizvodnje ka onoj inovativnoj, smatra Shoucheng Zhang, fizičar sa Stanforda koji je i sam pokrenuo Venture capital tvrtku, te dodaje Kina stvara novi digitalni Put svile.

>> Kina lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svijetu

Komentara 1

RA
radekbrod
22:03 19.08.2016.

socijalistička kina kupuje strateške tvrtke od njemaca i amerikanaca mic po mic i preuzet će cijeli svijet adio USA dobrodošla NR KINA vjerojatno tako u dogledno vrijeme nije da mi je drago ali mi nije ni pretjerano žao živi bili pa vidjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije