Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaju slotove

Croatia Airlines više neće slijetati na londonski Heathrow

croatia airlines
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
22.10.2016.
u 09:31

U upravi CA tvrde da na liniji Zagreb – London ostvaruju gubitke i da će novcem od prodaje slotova pokriti dio troškova za održavanje

Londonski Heathrow najprometnija je europska i najzagušenija svjetska zračna luka preko koje godišnje prođe oko 75 milijuna putnika. Zbog ograničenih kapaciteta tog aerodroma i velikog interesa aviokompanija iz cijelog svijeta da lete na njega, slotovi – pravo slijetanja i polijetanja – na Heathrowu najvredniji su od svih svjetskih aerodroma. Air France/KLM nedavno je prodao Oman Airu jedan par dnevnih slotova za čak 75 milijuna dolara.

Croatia Airlines ima na Heathrowu devet pari tjednih slotova i namjerava ih ovih dana prodati. U upravi CA kažu da su se na to odlučili jer na liniji Zagreb – London ostvaruju gubitke premda je prosječna popunjenost zrakoplova na njoj 75 posto. Ti gubici iznose, tvrde, između jednog i tri milijuna eura godišnje, a do njih dolazi jer zbog konkurencije na toj liniji ne mogu postići bolju cijenu karata. Trenutačno, osim CA Zagreb i Heathrow, povezuje i British Airways.

U upravi CA objašnjavaju i da je prodaja slotova navedena u programu restrukturiranja te da su se na taj potez odlučili sad jer im je potrebno oko 30 milijuna dolara za investicijsko održavanje. Prodaja slotova će, tvrde, pokriti dio tih troškova. S kojom aviokompanijom pregovaraju o tome i o kojem je iznosu riječ, u CA nisu htjeli otkriti jer su pregovori još u tijeku. Prema nekim informacijama, kao kupac se spominje irski Aer Lingus i iznos od 17 milijuna eura. Vrijednost slotova pritom varira o dobu dana pa su tako oni ujutro najskuplji. U upravi CA opovrgavaju tvrdnje da slotove prodaju kako bi mogli iskazali dobit za ovu godinu.

No zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric tvrdi da ni jedna od 150 aviokompanija koje lete na Heathrow nema gubitke na toj liniji. Prema njegovu mišljenju, slotovi na tom aerodromu nacionalno su blago, a najskuplji su na svijetu upravo zato što su linije za Heathrow profitabilne.

– Kako neke kompanije plaćaju desetke milijuna dolara za njih ako linije za taj aerodrom nisu isplative – pita se Šćuric.

Komentara 62

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:07 22.10.2016.

Sva sreca da u upravi CA imamo vizionare koji vide ono sta nitko drugi na svijetu ne vidi...da je to gubitak i da treba prodati slotove ispod cijene samo da ih se cim prije rijesimo...hvala vam vizionari, eh kako smo sretni sto vas imamo...

Avatar grbadeva
grbadeva
09:42 22.10.2016.

CA žurno treba prodati. Ako BA uz iste troškove leti zg-lo po tridesetak posto nižoj cijeni, i na tome ne gubi nikako ne mogu shvatiti logiku gubitaka CA na toj istoj liniji. Avio kompanija nije nikakvo nacionalno blago kako neki tupe, jer ne treba zaboraviti da su propale al italija, swissair i mnoge druge kompanije u vlasništvu višestruko bogatijih država no što smo mi.

DU
Deleted user
10:04 22.10.2016.

drugima se isplati a nasima ne isplati, iako imaju skuplje pilote,skuplje zrakoplove, skuplji personal, jeftinije karte,sve mi opet smrdi na neku masnu proviziju koju ce neki croatiin menager dobit na svicarski konto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije