Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA ZA MANJU ŠTETU

Cigareta budućnosti ne gori, ne dimi i nema pepela

Cigareta
Foto: Facebook/IQOS
14.11.2016.
u 23:45

Elektronički proizvod oslobađa aerosol u kojemu su, u usporedbi s cigaretnim dimom, razine štetnih sastojaka manje od 90 do 95 posto

Sve jača svijest o štetnosti duhanskog dima, ali i procjene Svjetske zdravstvene organizacije da će tom poroku 2050. i dalje robovati najmanje milijardu pušača, duhansku industriju tjeraju na inovacije čiji su cilj nikotinski proizvodi sa smanjenim rizikom i štetnosti za zdravlje i okolinu pa je tako Philip Morris International ovih dana u Zagrebu predstavio “cigaretu” budućnosti.

Izgledom je upola manja od obične cigarete, i dalje sadrži duhan, ali ne gori, ne dimi i nema pepela. Riječ je o posebno obrađenom smotuljku duhana koji se umeće u uređaj za grijanje, tzv. iQOS s punjivom baterijom uz pomoć koje se zagrijava na najviše 350 Celzijevih stupnjeva i isparava, dok obična cigareta izgara na oko 800 stupnjeva, pri čemu se stvara više od 7000 štetnih spojeva poput katrana, ugljikova monoksida, amonijaka, metanola, arsena, cijanida...

Upravo izgaranje duhana najrizičnije je za ljudsko zdravlje. No iQOS proizvodi aerosol u kojem su u odnosu na cigaretni dim razine štetnih sastojaka prosječno smanjene od 90 do 95%. U njihov je razvoj PMI utrošio dvije milijarde eura, a započete su i kliničke studije registrirane na Clinical Trials.gov.

Na pilot-tržištima Italije, Švicarske, Rusije, Njemačke, Ukrajine, Rumunjske, Portugala, Monaka, Danske i Japana koristi ga više od 600 tisuća nekadašnjih konvencionalnih pušača. Istraživanja i kliničke studije još su u tijeku, a u PMI-ju tvrde da će već do kraja godine biti spremni američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) podnijeti zahtjev za njegovu registraciju kao za “duhanski proizvod modificiranog rizika“.

>> Pušite 'kutiju' na dan? Evo što se događa kroz godinu dana....

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
06:46 15.11.2016.

probao i mogu rec kak nema veze sa cigaretom!

LI
lipotan
05:51 15.11.2016.

najbolje pusite blanju.

RP
rpzagreb
18:17 16.11.2016.

Još jedna od modernih bedastoća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije