Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspjeh nagodbe

Čermak odustao od Dina Petrokemije, otvoren put u stečaj

Ivan Čermak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
28.02.2014.
u 10:25

Predstečaj: Od 22. studenoga u blokadi, stvoreno 8,5 milijuna kuna novih obveza.

Ivan Čermak, vlasnik Crodux-plina, odustao je od svojeg ulaganja u obnavljanje proizvodnje u omišaljskoj Dina Petrokemiji. Poslovnom dnevniku to je potvrdio povjerenik predstečajne nagodbe Mladen Janiška, kojeg je o svojoj odluci službeno obavijestio Čermak. Janiška je o Čermakovu povlačenju već obavijestio Trgovački sud u Rijeci, na kojem je sklopljena nepravomoćna predstečajna nagodba, ali i Finu.

Povlačenjem iz Dine Čermak je postao njezin posljednji nesuđeni ulagač prije stečaja, koji je logičan slijed nakon aktualnog debakla predstečaja Dine. Upravo po tome, kao i po stečajnom postupku, izjednačit će se Dina, tvrtka u potpunom vlasništvu Diokija, sa svojim vlasnikom. I on je nakon neuspješnog predstečaja završio u stečaju. Ispitno i izvještajno ročište za Dioki zakazano je za utorak na Zagrebačkom velesajmu, navodno se očekuje više od tisuću vjerovnika, od čega 500-tinjak razočaranih radnika. Neslužbeno doznajemo da bi ročište moglo donijeti razjašnjenje glede očekivanja vjerovnika Diokija – banaka i države, u pogledu budućnosti Dine, Diokijeve stečajne mase. No, neovisno o tome, nakon Čermakova odustajanja, svoje odluke za Dinu, kojima se otvara put njezinu stečaju, sad će trebati donijeti Trgovački sud u Rijeci i Finino nagodbeno vijeće.

O razlozima zašto Čermak više nije zainteresiran za svoju investiciju u pokretanje proizvodnje u Dini, predstečajni povjerenik Janiška nije se htio izjašnjavati.

– Tvrtka je u blokadi od 22. studenoga 2013., što je jako opasno u postupku predstečajne nagodbe – kaže Janiška te dodaje da država ne gleda kroz prste, nego je Porezna uprava pokrenula ovrhu, dok je on cijeli slučaj akumuliranja 8,5 milijuna kuna novih obveza stvorenih nakon otvaranja predstečaja prijavio Fini.

– Nije samo Čermak odustao nego i država blokira račun Dine za neuplaćene poreze i doprinose. Uprava Dine krši članak 17. zakona o predstečaju u kojem se navode obveze koje se moraju plaćati tijekom predstečaja. Iz prodaje zaliha isplaćivale su se neto plaće radnicima bez moje prethodne suglasnosti, a doprinosi nisu, čime je državi stvoren dug. Ako se, primjerice, ne pojavi novi investitor koji bi podmirio obveze stvorene tijekom predstečaja, ne vidim drugo rješenje osim da Fina obustavi predstečaj i predloži otvaranje stečaja – kaže Janiška.

Od Čermaka nismo dobili konkretnije objašnjenje njegova poteza. Kako je, primjerice, moguće da se investitor predomisli. Prema povjerenikovu objašnjenju, sve je moguće dok je nagodba nepravomoćna ako postoji kvaka u ponudi, a u ovom slučaju navodno je Čermak uvjetovao da će svoje obveze ispuniti pod uvjetom da ponudu prihvate vjerovnici obiju tvrtki.

– Diokijevi vjerovnici nisu prihvatili Čermakovu ponudu, a u slučaju Dine, iako je ponuda prihvaćena, žalila se Zagrebačka banka – kaže Janiška.

Komentara 8

KO
kompjuter
10:59 28.02.2014.

kad se budu državne inspekcije tj.državni odvjetnik počeo baviti sa ovim velikim hrvatskim generalom,ovaj je u tobožnjem svom ratnom putu više obogatio nego vidošević,što je sa onim snimcima tj. sa tvrdnjama koji su istiniti da je tijekom rata snadbjevo neprijateljskee tenkove sa gorivom,alooooo državo,probudi se

Avatar comandante
comandante
11:34 28.02.2014.

sta je bilo Čermak, prošao rat i švercanje sa svima pa se nema love, ma zaratiti ćemo mi opet samo da se ti opet nagrabiš krvavog novca "generale", za tebe uistinu vrijedi kakav general-takva država!!!!

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
12:09 28.02.2014.

Nije mi jasno kako može takva moralno ratna integriteta i istinski nevini vitez poput Ivana Čermaka odustati dok još ima domoljubne nade da se nešto zaradi, lično obogati i metne postrani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije