Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu zakona

Čačićev Centar za energetiku od državnih tvrtki traži milijune kuna

\'18.01.2012., Zagreb - Sjednica hrvatskog Sabora, aktualni sat, vlada Zorana Milanovica odgovara na pitanja saborskih zastupnika. Radimir Cacic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anicć/PIXSEL
25.04.2012.
u 08:00

Zahtjevi: Od HEP-a traži 0,2 posto godišnjeg prihoda, odnosno 25,2 milijuna kuna

Planira li se Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, poznatiji kao Čačićev centar, financirati tako što će s državnim poduzećima iz energetskog sektora sklapati u najmanju ruku čudne ugovore koji sliče reketu?

Uprave se boje zatvora

Upravo toga boje se naši sugovornici bliski Vladi, ali i upravama javnih poduzeća iz energetskog sektora (Plinacro, Janaf, HEP...). Tvrde da im je Centar poslao prijedloge nacrta ugovora u kojima od njih traži paušalnu godišnju naknadu koja ne ovisi o vrijednosti planiranih ili realiziranih investicija nego o postotku ukupnih godišnjih prihoda državnih energetskih kompanija.

– Prema mojim informacijama, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora poslao je upravi HEP-a prijedlog ugovora u kojem za svoje savjetodavne, konzultantske i druge usluge traži 0,2 posto ukupnog godišnjeg prihoda HEP-a (odnosno 25,2 milijuna kuna, nap. a.). Čudno je što taj novac traži unaprijed za usluge koje bi se tek trebale realizirati – kaže naš sugovornik blizak Vladi.

Član upravnog odbora Centra Josip Borak tvrdi da takve informacije nisu točne i da od javnih poduzeća ne traže naknade koje odgovaraju postotku njihovih ukupnih poslovnih prihoda.

Predsjednicima i članovima uprava državnih energetskih kompanija nije najsporniji iznos naknade koji će plaćati Centru već pitanje jesu li takvi ugovori uopće zakoniti.

Naime, ako državne tvrtke potpišu predložene ugovore, članovi njihovih uprava izlažu se riziku da budu kazneno gonjeni zbog izigravanja Zakona o javnoj nabavi.

Nadaju se da će odustati

– Toplo se nadam da će ekipa iz Centra odustati od svojih zahtjeva jer smo svjesni da bismo potpisivanjem takvog paušalnog godišnjeg ugovora zapravo kršili Zakon o javnoj nabavi, koji kao državno poduzeće moramo poštovati – rekao nam je izvor blizak državnoj kompaniji iz energetskog sektora.

Komentara 61

OB
-obrisani-
15:38 25.04.2012.

Mene stvarno čudi da tu lopinu netko ne stera u MP3, već davno je to zaslužio, ha, ha, ha, ha,

JS
ja sam gladan
19:44 25.04.2012.

Don Corleone - beba. Don PePe je pravi i prvi među reketarima. Viva Don PePe.

Avatar mmelcic
mmelcic
14:19 25.04.2012.

Čačićev Centar za energetiku od državnih tvrtki traži milijune kuna! --- Čačićeva FIMI medija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije