Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodno iznenađenje

Č ili Ć? HŽ radnike šalje na testiranje znanja hrvatskog jezika

pisanje, test
Marko Lukunić/PIXSELL
11.09.2012.
u 15:08

Sindikat: Nedopustivo je provjeravati hrvatski jezik jer te osobe nisu lektori ni osobe ovlaštene za izjave. Osim toga, postupak su nam trebali na vrijeme najaviti.

Pisanje velikog i malog slova, riječi s ije/je, č i ć, neka su od pitanja na koja je moralo odgovoriti 20 zaposlenika Hrvatskih željeznica koji rade na odjelu informacija. Na nedopustive i nepotrebne testove pod krinkom edukacije, posebno one iz hrvatskog jezika, upozorili su iz Sindikata željezničara.

Računalo, strani jezik

– Možete misliti kako su se ljudi osjećali kada su im rekli da testiraju njihovo poznavanje hrvatskog jezika, pravopisa i gramatike. Pa nisu to lektori ili osobe ovlaštene za davanje službenih izjava, već osobe koje pronađu informaciju i proslijede je korisnicima – upozorila je Katarina Mindum, dopredsjednica sindikata. Dodala je da su, osim poznavanja hrvatskog, odgovarali i na pitanja iz psihologije. Utvrđivali su im čak emocionalnu kontrolu i kontrolu impulzivnosti te socijalnu prilagođenost. Nisu ih mimoišli ni testovi znanja na računalu te poznavanje jednog stranog jezika.

Iz sindikata se pitaju zašto se provjeravaju baš ti zaposlenici i u koju svrhu. Boje se da možda iza svega ne stoji i olakotna okolnost za kasnije otpuštanje onih koji ne zadovolje na testovima.

Zamka za otkaz?

– Nije problem u testiranju, ali se ono mora najaviti na vrijeme, i to, prema ugovoru o radu, Radničkom vijeću. Oni su odluku donijeli 3. rujna, a ispitivanje pokrenuli već 6. rujna te su neke ljude digli i s godišnjih – kazala je Mindum.

Iz HŽ-a se pak opravdavaju da žele povećati vještine i sposobnost 15 informacijskih radnika, četiri nadzorna zaposlenika i glavnoga za reklamacije. Samu uputu o testiranju izdala je uprava s direktorom Damirom Grgićem kako bi “provjerili vještine i sposobnosti” tih zaposlenika.

– Znamo da je nekada teško dobiti točnu informaciju od ljubaznih osoba pa je možda to razlog i žalbi na njihovu uslugu – kazala nam je jedna česta putnica HŽ-a.

Ključne riječi

Komentara 72

EU
eurobanana
15:17 11.09.2012.

RodjaCE . ili Rodjace

TI
tintilinic100
15:18 11.09.2012.

Ne znam samo zašto je ovo dospijelo u novine?? Pa naravno da bi svaki poslodavac želio prekontrolirati s kakvim kadrom raspolaže. Hvale vrijedno.

Avatar Vuglec
Vuglec
15:15 11.09.2012.

Baš super sada je valjda na redu uprava HŽ-a za testiranje na pravopis i znanje stranog jezika. Pa da vidimo tko bolje barata pravopisom, službenici sa plaćama od nekoliko tisuća kuna ili gospoda iz uprave sa plaćama od nekoliko desetina tisuća kuna!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije