Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJENA

Britanski računovođa spašava McDonald’s

McDonald's
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2015.
u 21:00

Steve Easterbrook preporodio je poslovanje u Europi simbola brze hrane

Smjenom na vrhu simbol brze hrane, McDonald’s, pokušava vratiti dobrano uzdrmani imidž i prodajne rezultate. Kompanija je jučer objavila da dosadašnji šef Don Thompson od 1. ožujka odlazi u mirovinu.

Njegov 2,5-godišnji mandat kompanija će pamtiti po padu prodaje i dobiti od 15 posto, javnom nezadovoljstvu radnika plaćama, tužbama zbog diskriminacije te skandalima poput starog mesa u Kini, komada plastike u hamburgerima ili nedostatka pomfrita.

Kormilo 87 milijardi dolara vrijedne kompanije sada preuzima Steve Easterbrook, Britanac koji je preporodio imidž i rezultate britanske podružnice McDonald’sa. A to je upravo ono što cijeloj kompaniji sada treba.

Računovođa po vokaciji, Easterbrook je u lanac brze hrane došao 1993. iz revizorske kuće PwC, a 2006. preuzima čelnu poziciju britanske podružnice. Odgovornost je preuzeo usred eskalacije percepcije brze hrane kao nezdrave u britanskoj javnosti, a McDonald’sa kao izrabljivača radnika. Na izazove je odgovorio valom preuređenja restorana, marketinškom kampanjom koja je ciljala na negativnu percepciju brze hrane, a uveo je i program pripravništva. Uveo je organske namirnice, a njegov je izum nutritivna tablica na ambalaži kako bi potrošači znali što jedu.

Nije se ustručavao polemizirati s najzagriženijim protivnicima koncepta brze hrane. Rezultati su vrlo brzo došli – već 2008. britanskih 1200 restorana bilježilo je rast prodaje od 10 posto. Već 2010. preuzima brigu o 7000 restorana u Europi.

No 2011. Easterbrook odlazi u PizzaExpress, gdje se nije zadržao ni godinu dana. Nova je stanica bio japanski lanac Wagamama. No 2013. vraća se “staroj ljubavi”, McDonald’su, gdje postaje glavni direktor brenda. Tek sada Easterbrook mora pokazati što zna.

Komentara 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
23:22 30.01.2015.

Radije brstim liše i pasem travu nego kod ovih...

IV
ivanjoksimovic
08:11 31.01.2015.

Ja volim da jedem u Meku. Ali kvalitet jesu izgubili. Oni su do pre par godina imali jasne standarde. Rojal je na primer svuda bio istog ukusa, a sada se bitno razlikuje od grada do grada, a kamo li od drzave do drzave. Razlike u ceni su isto tako previse razlicite. Prosle godine me u Pragu obrok stajao oko 30 eur. 2 gidine ranije u istoj podruznici ista narudzbina je stajala bajvise 15. O MC Caffee i da ne pricamo. Osmislili su ga kao neki Bakery & Coffee Shop sto je bio potpuni promasaj. A uveli su i gomilu novih bezveznih jela. Promene u Americi su jos ociglednije nego u Evropi. Ne znam bas kako u ostatku zemlje, ali u Kaliforniji su im lokali sve prazniji.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
07:47 31.01.2015.

Vise ni kavu ne kupujem kod njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije