Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elektrifikacija

Živjeli uz svjetlo petrolejki, a meso čuvali kod susjeda udaljenog 4 km

01.10.2015., Slunj - Ministar okolisa Mihael Zmajlovic obisao obitelj Bojanu Mirkovic i Milana Kekica koji zive u selu Cvijanovic brdo, a koji su prvi u Hrvatskoj dobili solarni sustav vrijedan 50 tisuca kuna kao zamjenu za struju. Bojana i Milan dvije go
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
02.10.2015.
u 07:45


Iduće će godine solarne sustave dobiti još 100 obitelji

Dvije godine živimo u obnovljenoj kući bez struje! Slušali smo radio na baterije, noću se gledali uz svjetlo lampe na petrolej. Odjeću sam prala na ruke, a meso smo držali kod susjeda, čak četiri kilometra dalje od kuće. Planirali smo djecu, ali kako u ovakvim uvjetima odgajati dijete! Do ove godine nismo imali ni puta do kuće. Po četiri kilometra dugom šumskom putu donedavno nije mogao proći ni traktor, a kamoli automobil – kazuje Bojana Mirković, koja se sa suprugom Milanom Kekićem u selo Cvijanović Brdo kod Slunja doselila iz Zagreba.

Cijena HEP-a

Bili su podstanari, ostali su bez posla i bili su primorani doći živjeti u Milanovu rodnu kuću. Obnovljena je nakon rata, ali električna mreže nije obnovljena, pa su sve donedavno živjeli bez struje i vode. Bunar s pitkom vodom su našli, no do struje godinama nisu mogli. HEP je, da bi samo do njihove kuće doveo električnu energije jer žive sami u selu, tražio više od milijun kuna.

– To nije bilo isplativo i zapravo, pitanje je do kada bismo čekali struju da nismo ušli u ovaj program i dobili solarni sustav za proizvodnju struje. Imamo ga tek dva dana, a već smo se preporodili. Baš sam sinoć rekao Bojani da me oči bole od tolikog svjetla jer nismo na to navikli – kaže nam Milan, zahvalan svima koji su mu omogućili da dobije sustav vrijedan 50.000 kuna. Čak 80% cijene platio je Fond za zaštitu okoliša, a po 10% Karlovačka županija, te UNDP kroz zajednički projekt elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije.

Projekt se zahuktava

– Karlovačka je županija pilot-projekt gdje smo solarne sustave osigurali za pet obitelji. Dogodine struju će dobiti još 100 obitelji po Hrvatskoj, uglavnom u krajevima gdje je električna mreža uništena u ratu, a nije ju isplativo obnoviti. Projekt je vrijedan šest milijuna kuna – kazao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Sandra Vlašić, predstojnica Ureda UNDP za Hrvatsku, kazala je da obitelji, ovisno o broju ukućana, dobivaju solarne sustave dostatne za sve energetske potrebe.

– Bojana i Milan dobili su solarni sustav od 3 kilovata snage, baterija ima samostalno radi 72 sata. Mogu koristiti perilicu rublja, crpku za vodu, računalo, sve uređaje koji im u obitelji trebaju. HEP ESCO poklanja im LED rasvjetu, dobit će i hladnjak najvišeg energetskog razreda te agregat za tmurne dane. Ovaj je sustav zapravo deset puta jeftiniji od klasičnog – kazao je Robert Pašičko iz UNDP-a.

U Karlovačkoj županiji solarne sustave dobit će još četiri obitelji koje žive u ruralnim područjima, u Drežnici, Breznu, Šimrakovici i Vujaškovićima. Uvjet je bio da obitelji cijelu godinu žive u legalnim kućama te da su na popisu HEP-a kao lokacije do kojih nije isplativo dovoditi električnu energiju, dodala je S. Vlašić.

>>U pogon stavljen solarni sustav u dvorištu osnovne škole u Vukovaru

>>Solarni sigurnosni sustav za voćnjake

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije