Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri planovi

Borovo pred preokretom: Startasice na putu izvoza u Japan i Australiju

startas
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
29.12.2016.
u 07:00

Za veće proizvodne kapacitete važno je ostvariti drugu smjenu, što znači i intenzivnu suradnju sa Zavodom za zapošljavanje

Vukovarski proizvođač obuće Borovo pred preokretom je jer očekuje pozitivan odgovor vlasnika, države, u pogledu dokapitalizacije, što bi značilo dugoročno stabilno poslovanje kroz izvozni rast, ali i prvi put pozitivan rezultat, čime bi se prekinuo dug i loš kontinuitet od 25 godina. Prihodi obućara u odnosu na 2013. kad je stigao šef uprave Gordan Kolundžić veći su 10 posto i sad su 120 milijuna kuna, ali je ključan, smatra Kolundžić, kvalitativan pomak u strukturi prihoda, s obzirom na to da se počeo ostvarivati izvozni program. Potrošači, primjerice, u Kanadi i SAD-u prepoznaju ručno izrađene tenisice od prirodnih tkanina, inovativnog dizajna.

– Izvoz je prije tri godine iznosio ravno nula kuna, danas je na razini od 10-ak posto ukupnih prihoda, no već kroz prvi kvartal 2017., kad uprava Borova očekuje odgovore o početku izvoza u Japan, Australiju i Novi Zeland, bit će jasnije hoće li izvoz skočiti za još 10-ak posto – kaže šef uprave Borova.


Odlučuje se tako, no o izgledima za ostvarenje velikog projekta značajnog ne samo Borovu, nego i Vukovarcima jer bi im donio između 70 i 100 novih radnih mjesta u toj kompaniji, inače najvećem poslodavcu u gradu. Konkretno, predstavnici svijeta mode i sporta aktivno će promicati Borovo na spomenutim udaljenim tržištima, no i na domaćem terenu tvrtku čeka puno posla, prije svega kroz suradnju s HZZ-om, a cilj je širiti i kapacitete, za što treba otvoriti i drugu smjenu. Zadatak ove vrste, a tiče se pitanja kako povećati broj radnika s današnjih 700 praktički na 800 u postojećim uvjetima, zbog iseljavanja stanovništva iz zanemarene Slavonije, neće biti nimalo lagan, kao što neće biti jednostavno ukloniti ni sistemske prepreke poput godinama zanemarivanog povezivanja sustava obrazovanja s potrebama gospodarstva. U Borovu za obrazovanje novih radnika priželjkuju barem jedan razred da bi premostili problem deficitarnih zanimanja.

>> Startas tenisice i Borosana u vremenskom trezoru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije