Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klesch Grupa

Bloomberg: Tvrtka američkog milijardera želi kupiti MOL-ov udio u Ini

Gary Klesch
Foto: screenshot/youtube
1/2
19.11.2014.
u 23:06

Američki milijarder Gary Klesch, vlasnik Klesch Grupe, rekao je u intervju u rujnu da želi kupiti pet ili šest rafinerija u Europi

Globalna investicijsko-industrijska kompanija sa sjedištem u Ženevi, Klesch Grupa, iskazala je interes za kupovinu MOL-ova udjela u Ini.

Bloomberg piše da su im dva izvora potvrdila da Klesch Group provodi dubinsko snimanje (due diligence) u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji. MOL je prije najavio da razmišlja o prodaji svoga udjela u Ini. Bloomberg dodaje da je Klesch izrazio svoj interes za kupnju 49,1 posto MOL-ova udjela u Ini. Hrvatska posjeduje 44,84 posto Ine.

Američki milijarder potvrdio da želi kupiti rafinerije u Europi

MOL-ov šef financija Jozsef Simola potvrdio je da je interes za dionice iskazalo nekoliko kompanija, ali nije želio imenovati koje. – U prvom redu, MOL želi postići sporazum s hrvatskom Vladom – kazao je Simola. Američki milijarder Gary Klesch, vlasnik Klesch Grupe, rekao je u intervju u rujnu da želi kupiti pet ili šest rafinerija u Europi.

Biznismen je Klesch Grupu osnovao 1990. godine, a ima udjele u metalurškoj, rudarskoj, naftnoj, plinskoj i drugim "teškim industrijama". Specijalizirao se u investiranje u tvrtke koje ne ostvaruju svoj pun potencijal i u financijskim su problemima, a na svojim predavanjima po svijetu često ga zovu kako bi govorio o restrukturiranju kompanija, njihovom oporavku i rastu.

Europa treba ljude kao što su Klesch

"Europa treba ljude kao što je Klesch. Uz svježi kapital, Klesch je donio disciplinu i nove ideje", pisao je o potencijalnom kupcu dionica Ine britanski The Economist 90-ih godina.

Amerikanac je najavio da će žešće zagristi u rafinerijski biznis iz kojeg svi drugi bježe. Reuters objašnjava da se zastarjela europska rafinerijska industrija našla u problemima zbog pada potražnje i povećanje konkurencije što je dovelo do vala zatvaranja postrojenja proteklih godina.

Profesionalna karijera 67-godišnjaka počela je u lokalnoj investicijskoj banci u rodnom Clevelandu, nastavila se u američkom Ministarstvu financija, a prije osnivanja Klesch Grupe radio je za još nekoliko investicijskih kompanija. Američki biznismen pohvalio se da naftna rafinerija Heide na sjeveru Njemačke, koju je 2010. godine kupio od Shella, danas donosi veliki profit, a očito će isti model pokušati provesti i u drugim postrojenjima koje namjerava kupiti u Europi.

>>Mađarska otvorila konzulat u Erbilu, MOL se preusmjerava na Kurdistan

>>Prihvatili smo američku ponudu o posredovanju u sporu s MOL-om

>>Ina mora platiti 319 milijuna kuna poreza

Komentara 28

IL
Ivanina@Livada
17:41 19.11.2014.

Samo da Rusi ne kupe.

DU
Deleted user
18:12 19.11.2014.

Klesch, ili The Clash? ....." I fought the law, and the law won...."

Avatar Getrib
Getrib
21:21 19.11.2014.

Ne možemo od stranaca očekivati da maksimalno ne izvlači profit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije