Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekomjerena 'proizvodnja'

Bitcoin blizu maksimalnog broja

25.09.2014., Zagreb - Vedran Kajic i Ivan Simurina inicirali su postavljanje prvog Bitcoin bankomata u Zagrebu koji se nalazi u Tkalcicevoj ulici.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
21.02.2017.
u 10:45

Prema specijalnim algoritmima, broj bitcoina koji postoje nikada neće moći prijeći 21 milijun. U ovome trenutku broj izrudarenih Bitcoina razasutih na računima diljem svijeta nešto je manji od 17 milijuna.

Nagla promjena geopolitičkih prilika koja se dogodila u posljednjih mjesec-dva nije uzbudila samo političke analitičare nego i financijska tržišta. Na pomolu je nova financijska kriza jer pada povjerenje u “tradicionalne valute” poput dolara, funte ili eura, ne samo među bankarima već i među građanima koji više nisu i ne mogu biti sigurni kako će središnje banke velikih država reagirati na sva zbivanja u svijetu. No zato raste povjerenje u valutu koju ne kontrolira nijedna vlada ili središnja banka – bitcoin.

Složene operacije

Potražnja za ovom kriptovalutom koja ne postoji u obliku novčanica ni kovanica, već isključivo kao zapis u elektroničkom obliku, u velikom je porastu. Iako se na prvi pogled čini da je riječ o vrlo anarhičnom sustavu koji ne priznaje vlade ni nadzor, bitcoini su se kao sredstvo plaćanja već odavno ustalili u platnom prometu, a njihova vrijednost znatno je počela rasti krajem 2013., da bi ovoga trenutka jedan bitcoin vrijedio oko 1050 američkih dolara.

Ova virtualna valuta stvara se svojevrsnim “rudarenjem”, tj. rješavanjem vrlo složenih matematičkih operacija po čijem se rješavanju “rudaru” dodjeljuje jedan bitcoin na račun. Svaka sljedeća operacija složenija je od prethodne, čime se osigurava da ne može doći do hiperinflacije i prekomjernog stvaranja bitcoina te tako valuta zadržava svoju vrijednost. U nizu zemalja postoje i farme bitcoina, posebni računalni sustavi koji neprestano, danju i noću rudare bitcoine za svoje vlasnike.

Prema specijalnim algoritmima, broj bitcoina koji postoje nikada neće moći prijeći 21 milijun. U ovome trenutku broj izrudarenih Bitcoina razasutih na računima diljem svijeta nešto je manji od 17 milijuna, a upravo njihov ograničen broj daje im status kakav imaju zlato i platina, plemeniti metali koje nije moguće umjetno stvoriti poput novčanica.

Praktična primjena

Iako bitcoin nema novčanice ni materijalni oblik, to ne znači da ga se ne može koristiti u svakodnevnom životu. Sve je više tvrtki koje bitcoine primaju kao regularno sredstvo plaćanja, a s njima je moguće danas platiti sve, od kave u kafićima do nekretnine na Floridi.

Uostalom, danas postoje i bitcoin bankomati na kojima vlasnici bitcoine sa svojih računa mogu promijeniti u dolare ili eure pa ih potom podići u obliku novčanica. Neki od bankomata, a takav je i u Kanadi, omogućavaju i suprotnu transakciju. Moguće je kupiti bitcoine koji se dodaju elektroničkom računu nakon što se u stroj ubace novčanice.

>> Bitcoin će do kraja 2017. skočiti na 2100 dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije