navigacija Kompanije i tržišta 2
Barometar rizika:

Tvrtke se brinu zbog Brexita i Trumpa, ali i novih izbora u Europskoj uniji

Allianzov barometar pokazuje da sve više raste rizik od nestabilnosti na tržištima i rastućih političkih opasnosti

Tvrtke se brinu zbog Brexita i Trumpa, ali i novih izbora u Europskoj uniji

Donald Trump

Foto: Reuters/PIXSELL

Tvrtke su sve zabrinutije zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima i rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma, pokazuje novi Allianzov barometar rizika. Zabrinuti smo zbog Brexita, Trumpa, predstojećih izbora u EU...

Cyber i prirodne katastrofe

Među ostalim razlozima zabrinutosti navode se digitalne dileme zbog novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. No i dalje su, već petu godinu zaredom, najveći razlog za zabrinutost gubici zbog zastoja u poslovanju jer oni dovode do značajnih gubitaka prihoda, ali i nematerijalne štete ili nematerijalnih opasnosti poput cyber incidenata i poremećaja uzrokovanih političkim nasiljem, štrajkovima i terorističkim napadima.

– Nepredvidljive promjene u pravnom, geopolitičkom i tržišnom okruženju diljem svijetu ključne su teme rasprave risk menadžera i top menadžmenta. Osim poznatih opasnosti od požara i prirodnih katastrofa, javljaju se novi rizici, a oni zahtijevaju promišljanje i izmjenu postojećih alata za praćenje rizika i upravljanje njima – tvrdi Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor AGCS-a.

Poduzeća su globalno rangirala cyber napade na 3. mjesto, dok su u Sjevernoj i Južnoj Americi te Europi oni na 2. mjestu, a u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljaju vodeći rizik. Manja poduzeća podcjenjuju cyber rizike i tek su im na 66. mjestu iako bi utjecaj ozbiljnog incidenta mogao biti puno štetniji upravo za njih. U Hrvatskoj pak uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu poput nepredvidljivosti, većeg tržišnog natjecanja, spajanja i preuzimanja, stagnacije tržišta te fluktuacije na tržištu i makroekonomska kretanja poput programa štednje, povećanja cijene dobara, deflacije ili inflacije na trećem mjestu. – Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja i održavaju iskustva prethodnih godina. Upravo česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira poduzeća navode kao jedan od najvećih problema u poslovanju na hrvatskome tržištu – izjavio je Kristijan Buk, član uprave za financije Allianz Zagreba.

>> Širom Europe sve se češće čuju usporedbe s 1930-ima, a SAD bi mogle postati kao neka zemlja Latinske Amerike

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija