navigacija Kompanije i tržišta 2
Barometar rizika:

Tvrtke se brinu zbog Brexita i Trumpa, ali i novih izbora u Europskoj uniji

Allianzov barometar pokazuje da sve više raste rizik od nestabilnosti na tržištima i rastućih političkih opasnosti

Tvrtke se brinu zbog Brexita i Trumpa, ali i novih izbora u Europskoj uniji

Donald Trump

Foto: Reuters/PIXSELL

Tvrtke su sve zabrinutije zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima i rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma, pokazuje novi Allianzov barometar rizika. Zabrinuti smo zbog Brexita, Trumpa, predstojećih izbora u EU...

Cyber i prirodne katastrofe

Među ostalim razlozima zabrinutosti navode se digitalne dileme zbog novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. No i dalje su, već petu godinu zaredom, najveći razlog za zabrinutost gubici zbog zastoja u poslovanju jer oni dovode do značajnih gubitaka prihoda, ali i nematerijalne štete ili nematerijalnih opasnosti poput cyber incidenata i poremećaja uzrokovanih političkim nasiljem, štrajkovima i terorističkim napadima.

– Nepredvidljive promjene u pravnom, geopolitičkom i tržišnom okruženju diljem svijetu ključne su teme rasprave risk menadžera i top menadžmenta. Osim poznatih opasnosti od požara i prirodnih katastrofa, javljaju se novi rizici, a oni zahtijevaju promišljanje i izmjenu postojećih alata za praćenje rizika i upravljanje njima – tvrdi Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor AGCS-a.

Poduzeća su globalno rangirala cyber napade na 3. mjesto, dok su u Sjevernoj i Južnoj Americi te Europi oni na 2. mjestu, a u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljaju vodeći rizik. Manja poduzeća podcjenjuju cyber rizike i tek su im na 66. mjestu iako bi utjecaj ozbiljnog incidenta mogao biti puno štetniji upravo za njih. U Hrvatskoj pak uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu poput nepredvidljivosti, većeg tržišnog natjecanja, spajanja i preuzimanja, stagnacije tržišta te fluktuacije na tržištu i makroekonomska kretanja poput programa štednje, povećanja cijene dobara, deflacije ili inflacije na trećem mjestu. – Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja i održavaju iskustva prethodnih godina. Upravo česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira poduzeća navode kao jedan od najvećih problema u poslovanju na hrvatskome tržištu – izjavio je Kristijan Buk, član uprave za financije Allianz Zagreba.

>> Širom Europe sve se češće čuju usporedbe s 1930-ima, a SAD bi mogle postati kao neka zemlja Latinske Amerike

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija
Pogledajte još
Yahoo CEO Marissa Mayer delivers her keynote address at the annual Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada in this January 7, 2014, file photo. REUTERS/Robert Galbraith/Files
KRAJ GIGANTA

Yahoo se prodaje i postaje Altaba, odlazi šefica Mayer