Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoteli Njivice

Banke čekaju da Filipović spasi Finvest

'26.08.2012. Gerovo - Pilana Finvest u vlasnistvu Marijana Filipovica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
17.10.2012.
u 18:00

Marijan Filipović pogriješio prepuštajući sinu da preuzme vođenje tvrtke

Grupacija Finvest Marijana Filipovića pred velikim je poslovnim pothvatima – ljetos je odlučeno, iako još nije i potvrđeno, da se tvrtka podijeli u dvije nove – Finvest Rijeka i Hoteli Njivice, a neki je dan objavljena vijest da Hoteli Njivice traže strateškog partnera i da interesa ulagača već ima. Iako prividno izgleda da je riječ o planovima koji bi trebali unaprijediti poslovanje, ipak, riječ je o spašavanju poslovanja. Tvrtka ima financijske probleme, a glavni je krivac Marin Filipović, sin Marijana Filipovića, kojemu je otac prije nekoliko godina prepustio vođenje tvrtke, a ljetos ga naglo s čelne pozicije smijenio.

Razdvajanje tvrtke

Marin Filipović nije bio vješt u vođenju poslovanja, ali se i razigrao te usmjerio poslovanje u turizam, a odmaknuo se od osnovnog posla s drvom koji je otac godinama gradio. Očito je ljubav posve pukla kada je HPB objavio prodaju dionica Marijana Filipovića koje banka drži na skrbničkom računu, zbog uzetog margin-kredita, te prodaju njegovih dionica Industrogradnje. Iako je Marijan tada rekao da je riječ o zabuni, ipak nije bilo tako.

Izvor iz banke priznaje da zna za teškoće, a zbog razloga koji više i nije tajna – prevelike izloženosti tvrtke koju je proizveo njegov sin. Banka je Filipoviću dala vremena da sredi financije, a da bi to otac mogao učiniti, morao je smijeniti sina s čelne pozicije jer se protivio očevoj želji o restrukturiranju tvrtke. Tvrtka se planira podijeliti u dvije nove, odnosno izdvojiti dva dijela poslovanja u posebne d.o.o. Zakonski je riječ o tzv. odvajanju s osnivanjem i prvi je takav slučaj na Zagrebačkoj burzi. Takvom namjerom mali dioničari nisu bili oduševljeni jer su došli do računice da bi mogli biti novčano oštećeni, s obzirom na to da im je ponuđena cijena za dionicu Hotela Njivice manja od stvarne cijene.

Računica isplativosti

Prema zakonu, naime, Finvest onima koji ne žele biti u društvu Hoteli Njivice mora dati primjerenu otpremninu koja ne može biti ispod knjigovodstvene vrijednosti koja iznosi oko 82 milijuna kuna, ali koja je veća od trenutačne burzovne vrijednosti cijelog društva Finvest, a koja iznosi 74 milijuna kuna. Zato je jedan od dioničara izračunao da odšteta može biti i znatno veća pogleda li se detaljno popis imovine, od koje je neka već otpisana, poput bungalova. Doda li se tome i devet milijuna u Finvest Rijeka gdje mali dioničari također mogu istupiti, dolazi se do 91 milijun kuna, odnosno oko 20% više od trenutačne tržišne vrijednosti cijele tvrtke. Pa zaključuje da, ako sada kupite dionicu Finvesta, za jedan do dva mjeseca možete dobiti nazad više od toga ako se protivite odluci odvajanja a još i zadržite dionicu Finvesta.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
Vexans
18:30 17.10.2012.

U svom poslovnom okruženju imao sam,nažalost ,priliku svjedoćiti,kolapsu vrlo dobrih tvrtki nakon prijenosa ovlasti rukovođenja s oca na sina.(i na kčerku) Poučak bi trebao biti: prije svega ,pronaći strateškog partnera,osnovati DD,ostati većinski vlasnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije