Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati

Apple zahvaljujući iPhoneu pliva u 194 milijarde dolara keša

tim cook
Foto: DPA/PIXSELL
29.04.2015.
u 23:00

Apple, američki tehnološki div, već godinama najvrednija je ne samo američka već i svjetska kompanija

Apple, američki tehnološki div, već godinama najvrednija je ne samo američka već i svjetska kompanija. I ovoga tromjesečja poslovni rezultati ne da nisu razočarali analitičare već su ih nadmašili. Naime, Apple je uprihodio 58 milijardi dolara ili 2,33 dolara po dionici, dok su analitičari očekivali nešto manje, 56 milijardi dolara prihoda. Čista dobit dostigla je 13,6 milijardi dolara – 33 posto više nego u istom razdoblju protekle godine. Osim što će dioničarima isplatiti 200 milijardi dolara, fascinira podatak da Apple raspolaže sa 194 milijarde dolara ‘keša’. Da bi dočarali tu vrijednost, na CNN-u su to pojednostavnjeno predočili. Apple može trenutačno kupiti svaki tim u četiri glavne profesionalne sportske lige – NFL (američki nogomet), MLB (baseball), NBA (košarka) i NHL (hokej).

Naime, prema Forbesu, u prosjeku svaki nogometni tim vrijedi 1,4 milijarde dolara, bejzbol klub pak vrijedi 1,2 milijarde dolara, košarkaške timove procjenjuju na 1,1 milijardu dolara, dok hokejaški tim vrijedi 490 milijuna. Ukupno bi to bila 122 sportska tima s vrijednošću od 128,5 milijardi dolara. Znači, kad bi Apple to učinio, još bi mu ostao džeparac od 65 milijardi dolara. A taj ‘sitniš’ bio bi dovoljan za tri hrvatska proračuna.

Prodaja pametnog telefona iPhona, ali i novih Macova, vinula je kompaniju još više. U proteklom kvartalu prodali su čak 61,2 milijuna iPhonea, što je 40 posto više u odnosu na isto tromjesečje 2014. Premda nije rekordno jer je božićnom kvartalu ta brojka iznosila iznimnih 74,5 milijuna iPhonea. No, prodaja pametnih telefona čini dvije trećine Appleovih ukupnih prihoda. Prodaja smartphonea posebno je porasla u Kini, gdje su Appleovi prihodi skočili 71 posto, na 16,8 milijuna dolara. Ovo je prvi put da je Apple prodao više iPhonea u Kini nego u Sjedinjenim Državama. Macovi se pak prodaju odlično. U zadnjem tromjesečju njih 4,6 milijuna, dok je lani prodano 4,1 milijun. Istovremeno, Appleu u odnosu na smartphone ne ide najbolje prodaja tablet računala, iPada je naime prodano 12,6 milijuna ili 23 posto manje nego lani. Ne treba zaboraviti da je i najnoviji Appleov gadget iWatch ili pametni sat. Sve što je naručeno prodano je, a Tim Cook, prvi čovjek Applea, kaže da potražnja i dalje premašuje ponudu.

Unatoč iznimnim financijskim rezultatima tromjesečja, najveći rival, Samsung, prodao je više mobitela i zauzeo prvo mjesto na ljestvici proizvođača pametnih mobitela, čija je prodaja ukupno porasla 21 posto. Ipak, poslovni rezultati IT&mobile divizije Samsunga nisu toliko briljantni jer su Korejci ubilježili 39-postotni pad neto dobiti, dok je prihod pao 12 posto u usporedbi s lanjskim.

>>Neki tetovirani korisnici imaju problema s Appleovim satom

>>Trebam li imati novi smartphone za korištenje 4G mreže?

Ključne riječi

Komentara 1

DR
dratsab
23:25 30.04.2015.

Sad ce se prvo javiti oni kojima je iphone smece, a android je bolji, zatim ce sve zavrsiti na srbima, partizanima i ustasama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije