Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski projekt od zajedničkog interesa

Mladen Antunović: Realizacija LNG terminala posve je izvjesna

Mladen Antunović (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
04.05.2016.
u 12:40

Kao novost najavio je potpunu liberalizacija veleprodajnog tržišta plina, u kojoj neće biti obaveza za proizvođača, uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu će se zadržati, ali će biti redefinirana.

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović rekao je u srijedu da je projekt LNG terminala u visokoj fazi zrelosti i da je njegova realizacija posve izvjesna.

Ovoga puta Hrvatska će u tome uspjeti i to na korist svih sudionika na tržištu plina, rekao je Antunović u početku tradicionalnog trodnevng susreta stručnjaka za plin u Opatiji, na kojem sudjeluje oko 500 stručnjaka iz više od 20 zemalja.

"Izgradnja LNG terminala je hrvatski i europski strateški projekt i nalazi se na listi europskih projekata od zajedničkih interesa, kao i na listi prioriteta za područje srednje i istočne Europe, zbog čega je Europska komisija financirala njegovu pripremu s bespovratnih 5 milijuna eura", rekao je. Istaknuo je da je LNG Hrvatska, kao nositelj izgradnje LNG terminala, završila javni poziv za ulagače u terminal i zaprimila ponude najprestižnijih kompanija iz svijeta LNG biznisa i financijskih institucija.

Podsjetio je i da je LNG Hrvatska provela postupak zakupa kapaciteta terminala kojim su definirani kupci, od regulatorne agencije je dobila licencu za obavljanje energetske djelatnosti upravljanja terminalom za ukapljeni prirodni plin, a za izgradnju terminala izdana je i pravomoćna lokacijska dozvola. 

 Zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec izvijestio je da se predviđaju izmjene i dopune Zakona o tržištu plina, a da je jedan od povoda i to što su dobivene primjedbe Europske komisije na model reguliranje cijena u javnoj usluzi. 

Kao novost najavio je potpunu liberalizacija veleprodajnog tržišta plina, u kojoj neće biti obaveza za proizvođača, uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu će se zadržati, ali će biti redefinirana. Svi ospskrbljivači u sustavu javne usluge moći će i dalje koristiti njegovu uslugu, ali i samostalno izaći na tržište. Najavio i podjelu podzemnog skladišta plina na strateški i dio koji će biti slobodan na tržištu.

 "Sve te promjene planiramo napraviti kroz prijedlog zakona, koji ćemo donijeti do kraja lipnja. Nakon toga ići će javna rasprava i do rujna ove godine donijet ćemo novi zakon čija puna primjena kreće od 1. travnja 2017.", rekao je.

Prelec je naglasio važnost LNG projekta, kazavši da hrvatska Vlada i Europska komisija jako podupiru taj projekt i da je krajnje vrijeme da se ostvari dodavši da se način da se on što brže realizira vidi kroz faznu izgradnju od kojih se spominje plutajući u prvoj fazi,  dok bi se nastavilo razvijati projekt kopnenog LNG-a. 

 Član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić rekao je da je u 2015.  došlo do oporavka potrošnje plina i značajnijeg pada cijena, dodavši da se nada da će investitori i zakup kapaciteta LNG terminala osigurati pune plinovode, a time nižu tarifnu stavku u transportu  i konačnoj cijeni plina. 

 Direktor Podzemnog skladišta plina Krešimir Malec naveo je da  je ta tvrtka i prošle godine uspješno obavila svoje zadaće i obveze prema korisnicima, koji su još 2014. u cijelosti zakupili skladišta za tekuće trogodišnje razdoblje.  

 Davorka Tancer iz Ine rekla je da usprkos drastičnom smanjenju cijena nafte i nastavku nepovoljnog regulatornog okruženja Ina lani ostvarila stabilan rezultat. Ostvaren je porast u proizvodnji ugljikovodika od 6 posto, što je bilo podržano snažnim povećanjem domaće sirove nafte od čak 20 posto . Taj trend  rasta proizvodnje nastavlja se i u prva tri mjeseca ove godine, kada je na domaćim poljima zabilježen rast proizvodnje nafte od 12 posto, kazala je.

 Tencer je naglasila da su napori u dijelu istraživanja i proizvodnje rezultirali promjenom trenda prirodnog pada proizvodnje na starim poljima  te da je sve navedeno ostvareno unatoč tome što Ina trenutno nema istražnih licenci u Hrvatskoj. Stoga se u toj tvrtki nadaju  da će uslijediti potpisivanje novih ugovora za istražna područja na hrvatskim poljima. 

>> Predsjednik uprave Plinacroa Mladen Antunović dao ostavku!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije