Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći IPO ikad

Alibaba završila trgovanje s cijenom od 93,89 dolara po dionici

Alibaba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
19.09.2014.
u 22:36

Riječ je o jednoj od najvećih javnih ponuda dionica ikada, koja nadmašuje i one kompanija Disney i Boening

Kineska kompanija za on-line trgovinu Alibaba danas je izašla na burzu s cijenom dionice od 92,70 dolara što je skok od 36 posto u odnosu na cijenu od 68 dolara u javnoj ponudi. Ubrzo je i nastavila rasti te se u jednom trenutku sasvim primaknula i cijeni od 100 dolara (99,46 dolara ).

Zahvaljujući toj ponudi osnivač i direktor kompanije Jack Ma dospio je na listu najbogatijih Kine te se njegova neto vrijednost procjenjuje na 16 milijardi dolara. Dionica Alibabe svoje je trgovanje završila cijenom od 93,89 dolara pa dionici.

Alibabin izlazak na newyoršku burzu u petak tako je najveća javna ponuda dionica (IPO) na američkom tržištu čime se do sada mogla pohvaliti samo kartičarska kompanija Visa koja je prikupila malo manje od 20 milijardi dolara. Srušen je rekord i kada je riječ o izlistavanjima tehnoloških tvrtki koji je dosad držao Facebook s prikupljenih 16 milijardi dolara.

Kinesko tržište

Takve procjene ne trebaju čuditi s obzirom na to da kompanija drži 80 posto pregolemog kineskog tržišta internetske trgovine kroz dvije platforme, Taobao i Tmall. Taobao funkcionira kao svojevrsni mali oglasnik, dok je Tmall virtualni trgovački centar. U prvom polugodištu kompanija je uprihodila gotovo dvije milijarde dolara. Stručnjaci predviđaju da će Alibabina zarada već sljedeće godine biti 50 posto veća.

Naime, prema službenim podacima, već sljedeće godine broj korisnika interneta u Kini porast će za 218 milijuna ljudi.

“Ovo nije situacija gdje je brzorastuća kompanija pala s neba – ovo je vrlo održivi poslovni model”, ističe za Bloomberg Eric Brock, fond-menadžer u Clough Capital Partners koji upravlja sa 4,5 milijardi dolara. U svakom slučaju, za tvrtku osnovanu 1999. s početnih 60.000 dolara kapitala ovo je golem uspjeh. Zanimljivo je da je Alibaba sada veći od etabliranih konkurenata poput eBaya.

Legenda kaže da je prije deset godina Jack Ma, osnivač Alibabe, izjavio da je eBay morski pas u oceanu, a Alibaba krokodil iz rijeke Jangce. “Ne možemo se boriti u oceanu, ali u rijeci pobjeđujemo”, tvrdio je tada Ma. No “krokodil” je sada ušao u “ocean” i trenutačno je 2,5 puta veći od eBaya.

Uspjeh Yahooa

Na Alibabinu izlasku na burzu dobro je zaradio i Yahoo, jedan od većih dioničara. Američka je kompanija prije devet godina uložila milijardu dolara i stekla više od 22 posto dionica, a u petak je prodala 122 milijuna dionica za 8,3 milijarde dolara. Time je Yahoo pao na još uvijek znatnih 16,3 posto. No najveći dioničar, japanski SoftBank, nije prodao nijednu dionicu od svog 32-postotnog udjela.

>> Alibaba u vlasništvu Jacka Maa po novac ide na Wall Street

Komentara 3

ZE
Zekvecer
06:34 21.09.2014.

Decki nekej ste pomesali, vrijednost Alibabe je preko 200 milijardi dolara; Alibaba, the Chinese internet giant, made a frenzied debut on the New York Stock Exchange on Friday ending its first day as a public company valued at over $231bn,n, more than Facebook or Amazon and eBay combined.

SJ
Sve je uzalud
16:29 19.09.2014.

.........mjehur od sapunice..............navlakuša...........uzimaju lovu..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije