Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Kramarić:

Agrolaguna ulaže 20 
mil. eura u maslinovo ulje i vino

Agrolaguna
Foto: sasa miljevic/PIXSELL
24.07.2015.
u 21:30

Kramarić kaže kako je 6,6 milijuna kuna namijenjeno pomlađivanju vinograda i nabavi laboratorijske opreme

Više od 5 milijuna litara vina godišnje, 200 tisuća boca maslinova ulja, 350 tona tvrdog sira i 100 tona skute samo su neke od impozantnih brojki iz Agrolagune u koju je Agrokor dosad investirao 220 milijuna kuna. Prema riječima direktora Agrolagune Gorana Kramarića, najviše je uloženo u nove maslinike i vinograde te u najsuvremeniju opremu kao preduvjete za proizvodnju vrhunskih proizvoda. Oko 195 milijuna uloženo je u vinarstvo, što uključuje ulaganje u vinograde, tehnologiju i mehanizaciju, tehniku i tehnologiju u podrumu, kadrove te marketinška ulaganja u vinogradarsku cestu i kušaonicu. Investicija u otvorenje nove sirane na Stanciji Špin iznosila je 20 milijuna kuna, dok je ukupni trošak investicije za otvorenje uljare iznosio 7,5 milijuna, čime je taj lanac proizvodnje hrane i vina dodatno unaprijedio gospodarsko lice Istre.

Vodeća tvrtka

– Danas je Agrolaguna vodeća poljoprivredna tvrtka u Istri čije poslovanje uključuje vinogradarstvo, maslinarstvo i stočarstvo. Svi proizvodi Agrolagune su regionalno izuzetno poznate i kvalitetne robne marke – istaknuo je Kramarić te najavio nastavak investicijskog ciklusa u ukupnoj vrijednosti 20 milijuna kuna koji će omogućiti daljnji razvoj tvrtke i fokus na proizvodnji iznimno kvalitetnih brendova vina, maslinova ulja i sira.

Kramarić kaže kako je 6,6 milijuna kuna namijenjeno pomlađivanju vinograda i nabavi laboratorijske opreme. Planira se i nabava tankova za vino vrijednih 5,9 milijuna kuna. U opremanje uljare i kupnju pročistača uložit će se više od 6,3 milijuna kuna, a u nabavu nove mehanizacije 760.000 kuna, pri čemu Agrolaguna računa i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja RH do 2020. i novac iz EU.

U Agrolaguni su ovih dana jako zadovoljni prvim reakcijama s tržišta u Dubaiju, gdje su poslali prve pošiljke svojih sireva, vina i maslinova ulja. Izvoze i u Njemačku, Austriju, Poljsku, Srbiju i Veliku Britaniju, gdje osvajaju i poznate restorane.

Ističe kako tvrtka posljednjih godina počiva na mladim, obrazovanim, inovativnim i kreativnim ljudima koji znaju kako se boriti na zahtjevnim tržištima. Stoga ne izostaju ni nagrade i priznanja s brojnih međunarodnih natjecanja, među kojima i pet Decanterovih i pet zlatnih medalja Mundus Vini za Vina Laguna.

Uspjeh na Decanteru

Na Decanteru su, naime, osvojili zlatnu, tri srebrne i jednu brončanu medalju među više od 15 tisuća vina iz cijeloga svijeta. Vino Festigia Castello 2012. osvojilo je i Regional Trophy, a nižu i medalje za ekstradjevičanska maslinova ulja Ol Istria na New York International Competition, Terra Olivo Izraelu i Sial Canadi. Ol Istria Picholino i Ascolana u New Yorku su osvojili zlato i srebro, dok je zbog lanjskih problema sa štetnicima na maslinama 49% od 600 prijavljenih ulja iz 26 zemalja ocijenjeno manjkavima. U Agrolaguni su zadovoljni sa svojih 65 tisuća stabala na 220 hektara na kojima očekuju dobar urod.

>>Kvalitetni brendovi i izvoz najbolji su generator rasta tvrtke

>>Američki enolozi kušali hrvatskih vina u društvu ministra Lorencina

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
05:38 25.07.2015.

Sto ne pljujete sad po Todoricu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije