Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon izlaska iz duhanskog biznisa

Adris Grupa traži metu za preuzimanje

ante vlahović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
02.03.2016.
u 17:00

Gotovo svi sektori poslovanja Adris Grupe poslovali su pozitivno osim Maistre-turističke kompanije koja zbog sezonalnog karaktera poslovanja u zadnjem tromjesečju godine bilježi gubitke u iznosu većem od 138 milijuna kuna.

Adris Grupa je kroz poslovne knjige u četvrtom tromjesečju proknjižila porez na dobit od 587 milijuna kuna, koji je nastao kao obveza prema državi nakon što je tvrtka prodala TDR za 3,83 milijarde kuna. Transakcija je proknjižena 30.rujna pa je u četvrtom kvartalu nastala obveza plaćanja poreza na dobit. Zbog tog poreza tvrtka je prijavila 779 milijuna kuna gubitka, dok je pravi rezultat osjetno niži minus od 192 milijuna kuna.

Pali su i prihodi grupe što se očekivalo jer više u sastavu nemaju duhanski biznis. Gotovo svi sektori poslovanja Adris Grupe poslovali su pozitivno osim Maistre-turističke kompanije koja zbog sezonalnog karaktera poslovanja u zadnjem tromjesečju godine bilježi gubitke u iznosu većem od 138 milijuna kuna. Realnija slika poslovanja Adris Grupe bit će vidljiva krajem travnja kada će rovinjska tvrtka objaviti izvještaj o godišnjem poslovanju.

U kompaniji kažu da su zadovoljni rezultatima te da je Adris spreman za nova ulaganja. Naime, Upravni odbor kompanije inzistira na investiranju novca dobijenog prodajom dijela poslovanja. Tako će se 1,6 milijarda kuna do 2018. uložiti u razvoj turističkih usluga odnosno u hotel Park i naselje Valdariso, a oko 400 milijuna kuna dodatnih investicija plasirat će se u Cromaris –najvećeg uzgajivača ribe u ovom dijelu Europe. Za širenje u svijetu osiguranja Adris Grupa izdvojit će dvije milijarde kuna, a nije tajna da planiraju kupiti jednog od većih osiguravatelja u regiji.

Dulje vrijeme se pretpostavlja da će Adris Grupa u shopping krenuti u Sloveniju i to tijekom ove ili iduće godine. Ambicije Adrisa za akvizicije državne imovine nisu stale na Croatia Osiguranju već se često spominje i zainteresiranost Rovinjana za preuzimanje kontrole nad ACI-jem za kojeg će se morati natjecati s turskom Dogus Grupom. 

>> Novi investicijski plan Adris Grupe: 
U tri godine uložit će 4 milijarde kuna

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:18 03.03.2016.

možda im i slovenci prodaju svojeg osiguravatelja po cijeni ko naši za c osiguranje. adris je grupa lopova. kupili sve što su mogli, prvo političare, pa onda i firme koje su im političari darovali. kolka je tržišna vrijednost co-a bilaila u trenutku prodaje? a za kolko je otišla? i nitko nije još odgovarao... pa trebao bi. 2 mlrd kuna uzeli od narodnog vlasništva. oteto prokleto, tako će i adris završiti. neće oni kao sa duhanom uspjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije