Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

A. Lukšić srušio ugled čileanske predsjednice

Michelle Bachelet
Foto: DPA/PIXSELL
25.02.2015.
u 15:35

Tvrtka Sebastiána Dávalosa, sina čilenaske predsjednice Michelle Bachlet, vrijedi samo 
10. 000 dolara

Biznismen hrvatskog podrijetla Andrónico Lukšić Craig (60), jedan od najbogatijih Čileanaca, i sin čileanske predsjednice Michelle Bachelet (na slici) u središtu su nedavno otkrivenog političkog skandala u Čileu zbog mogućeg pogodovanja. Banco de Chile, čiji je Lukšić dopredsjednik, odobrila je kredit najstarijem predsjedničinu sinu Sebastiánu Dávalosu (36) od 10,4 milijuna dolara za kupnju seoskog zemljišta iako je vrijednost Dávalosove tvrtke bila manja od 10 tisuća dolara.

Do sastanka između Lukšića i Dávalosa došlo je samo dan nakon što je Michelle Bachelet pobijedila na predsjedničkim izborima u prosincu 2013. godine. Michelle Bachelet, čelnica Socijalističke stranke, osvojila je drugi predsjednički mandat sa 62 posto glasova.

Nakon otkrića afere srušila se popularnost predsjednice, koja je osvojila mandat obećavši borbu protiv nejednakosti i privilegija koje tradicionalno uživa elita u toj južnoameričkoj zemlji.

Za sporno zemljište, udaljeno sto kilometara od glavnog grada, pretpostavljalo se da bi moglo biti prenamijenjeno u urbanu zonu. To se na kraju nije dogodilo, ali je Davalos svejedno dobro zaradio jer je zemljište prodao za 15 milijuna dolara. Lukšić je preuzeo svu odgovornost. “Pred vama preuzimam svu odgovornost i iskreno žalim što tada nisam predvidio kompleksnost i posljedice tog sastanka”, napisao je Lukšić u osobnim pismima poslanima svakom od 13.000 zaposlenika banke. Banco de Chile druga je po veličini banka u zemlji u vlasništvu Grupacije Lukšić i američkog Citigroupa. 

>> Lukšić grupa kupila umaški Istraturist 
za 120,1 milijun eura

Komentara 2

GO
godfather2
21:46 25.02.2015.

ovo mi poznato,kao planinska tako nekako a vidi ima i hrvata,mašala.

GO
godfather2
21:47 25.02.2015.

sad će neko guliti krompir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije