Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Komora ima sistemski problem – odgovornost

nadan vidosevic
Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2013. u 21:06

U vremenima kad je sve više onih koji smatraju da je obvezni komorski doprinos nepotrebno opterećenje domaćem gospodarstvu, nema sumnje da će slučaj Peternel biti povod za jačanje inicijativa o ukidanju tog doprinosa

Tijekom proteklih desetak godina domaći mediji upozoravali su na krajnju netransparentnost upravljanja golemim novcem koji se svake godine slijeva u Hrvatsku gospodarsku komoru. Svaki put takvi su napisi u Komori okarakterizirani kao neutemeljena podmetanja konstruirana da bi se svrgnulo njezina vječnog predsjednika Nadana Vidoševića. Danas, kad je jedna od njegovih najbližih suradnica uhićena pod sumnjom da je iz Komore ukrala više od 32 milijuna kuna, evidentno je da su ta upozorenja ipak bila utemeljena. Dapače, zločin koji se stavlja na teret Zdenki Peternel, temeljem iznimno dugog vremena u kojem je počinjen i velike financijske štete koja je napravljena, nikako se ne može okarakterizirati kao izdvojeni incident – produkt niskih strasti ekscentričnog pojedinca.

U Komori – sad je to jasno – postoji sistemski problem s niskom razinom odgovornosti u upravljanju javnim novcem. U vremenima kad je sve više onih koji smatraju da je obvezni komorski doprinos nepotrebno opterećenje domaćem gospodarstvu, nema sumnje da će slučaj Peternel biti povod za jačanje inicijativa o ukidanju tog doprinosa. Pokaže li se i da je sam predsjednik Komore na bilo koji način imao ulogu u malverzacijama, višegodišnja politika identifikacije ustanove s likom i djelom njezina predsjednika mogla bi se pokazati kobnom. Želi li svesti štetu na najmanju moguću mjeru Komora mora što prije provesti mjere kojima će povećati uvid javnosti u svoje financijske i upravljačke procese te se pripremati za novo razdoblje svog postojanja. Razdoblje bez Nadana Vidoševića.

>> Vidošević o kriminalu u HGK: Muž uvijek zadnji dozna!

>> \'Najnovija situacija u HGK-u je specifična i dramatična\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?