Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Utvrđuje li DORH istinu o crnom novcu HDZ-a ili ide na izbore

mladen bajić (1)
Davor Puklavec/Pixsell
29.10.2011. u 12:00

Da je državni odvjetnik prije šest mjeseci podigao optužnicu, otad bi se iskristalizirala istina, a ono što bi od HDZ-a ostalo, moglo bi mirno na izbore

Sasvim načelno govoreći, da ga nema, Mladena Bajića trebalo bi izmisliti. Da se DORH pod njegovom komandom nije prihvatio borbe protiv korupcije, mi bismo o pljačkama u državi i dalje prigodničarski razglabali. No, baš činjenica da Bajić ulazi izravno u povijest nalaže da se propitaju sve relacije te epohalne borbe, napose kada je na optuženičkoj klupi stranka pod čijim vodstvom je stvorena država.

Bajić je imao snage otići do kraja, to treba pozdraviti, ali i postaviti nekoliko pitanja. HDZ je dakle osumnjičen da je iz crnih fondova financirao kampanju i pokrao javna poduzeća. Ne bi li bilo logično da je bilo tko iz Predsjedništva stranke ispitan zna li nešto o tome ako je već stranka potrošila taj crni novac?

Još bolje: kako je uopće moguće da se sprema optužnica koja govori o tome što je HDZ radio a da oni koji čine vrh te stranke uopće nisu ispitani imaju li neke spoznaje o tome? Ili su dosta samo svjedoci optužnice? Kao kad je Jarnjak rekao da ide u DORH reći što on zna o blagajnici i njenom iskazu, a iz DORH-a su mu rekli da ih ne zanima što on zna? Dakle, zanima ih samo što blagajnica zna? S druge strane, mediji su prepuni iskaza protiv HDZ-a i faktički prijepisa iskaza osumnjičenih što je kazneno djelo jer je svaka istraga tajna i svako odavanje istrage kazneno djelo. Ako je Hrvatska “dom pravne države”, kako je ne bez sarkastičnog trijumfa nakon optužnice dometnuo predsjednik države, kako je moguće da u tom “domu”, gdje je odavanje istrage kazneno djelo, DORH ni u jednom slučaju nije podignuo optužnicu protiv nepoznatog počinitelja? Dakle, dosje o istrazi protiv Boljkovca ne curi van, dosje o tržnicama ne curi van, a samo što kolporteri ne dijele narodu dokumente protiv HDZ-a! Tako izgleda dom pravne države? Nadalje, blagajnica HDZ-a dala je iskaz o malverzacijama prije otprilike godinu dana, a priča o Fimi mediji je i starija. Svi smo znali da se krajem godine održavaju izbori pa je i DORH znao da pustiti optužnicu protiv HDZ-a samo dan prije raspuštanja Sabora i jedva mjesec dana prije izbora jasno pokazuje da i DORH ide na izbore!

Da je optužnica mjesec dana prije izbora miješanje u predizbornu kampanju sada Bajiću poručuje i Hannes Swoboda. Jer, mogli su prije šest mjeseci podići optužnicu i otad bi se iskristalizirala istina, a ono što bi od HDZ-a ostalo moglo bi mirno na izbore.

Dakle, želi li se ovim samo ustanoviti istina ili ujedno pomoći ishodu izbora? Jer ovako, HDZ-u je ovim pucano u glavu! Dakako, krivnja leži i na vrhu HDZ-a i Jadranka Kosor je morala, čim je preuzela stranku, ići na unutarstranačke izbore i čistu stranku dovesti na izbore.

Ne pripremi li sada kristalno čiste liste, nema nikakve dvojbe da će DORH protiv problematičnih otvarati istrage usred kampanje. Last but not least, čini se da je iznad svega u pozadini ovakvog raspleta Sanaderova doktrina osvete i da je Šeks točno detektirao da će Sanader biti Zorro osvetnik.

To se vidjelo od prvog dana tko je pažljivo čitao intervjue Ante Nobila i Čede Prodanovića koji su permanentno upozoravali na kolektivnu odgovornost, to se vidjelo po onoj napadnoj Sanaderovoj poruci da on nije došao nikoga optuživati.

Uza sve to, tu je nova anglosaksonska pravosudna praksa nagodbe, dogovora, pokajništva i ostalog legalnog trgovanja iskazima, što hrvatska pravna povijest ne poznaje jer po tim se načelima ovdje nije sudilo do pojave Haaškog suda. Oni koji su fizički u pljački sudjelovali krivnju su prebacivali na Sanadera, Sanader prebacuje sve na stranku, a mi bez pune istrage nećemo znati ključnu stvar.

Jesu li kleptomani pokrali 50 milijuna kuna i strpali ih u svoj džep, što je najrealnije, ili su taj novac stavili na dispoziciju stranci? Ili su radili pola-pola? Da je istraga pokrenuta, mi bismo već istinu znali, ali možda je prije izbora i ne smijemo znati da bismo vjerovali da su tamo baš svi krali? Da se razumijemo, HDZ-ova krivnja je neosporna, njihov lopovluk osramotio je stranku preko svake mjere i nastavi li ovako, DORH će od Hrvatske napraviti ozbiljnu državu.

Ako pak nikad ne završe procesi protiv riječkih tržnica i Čačićevih gospodarskih vratolomija, protiv svih mogućih Bandićevih rabota, ako nikad ne doznamo tko je uzeo novac od Daimlera i čitav niz drugih kriminalnih poslova s druge strane stola, to će značiti da je borba protiv korupcije bila dimna zavjesa za rušenje HDZ-a i za ispunjenje Račanove kletve iz ‘90. o HDZ-u kao stranci opasnih namjera, za koju je 2000. najavljivao da je pod istragom, da bi je napokon njegovi nasljednici smrvili i zgazili 20 godina nakon što je stvorila državu.

Ključne riječi

Komentara 321

DU
Deleted user
12:36 29.10.2011.

a kaj, dujmoviću ne paše Bajićev tajming?

OB
-obrisani-
12:50 29.10.2011.

što to ...znači.....zacrveniti....Hrvatsku ???? . s čim vi to strašite narod ???........

VE
velikazmija
10:21 30.10.2011.

ma genijalac si kote nezna --iš-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?