Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Sustav mora djelovati baš kao i američki u aferi Watergate

'04.07.2012., Zagreb - Raspravom o konacnom prijedlogu zakona o javnom okupljanju u Saboru je nastavljena 4. sjednica. Ranko Ostojic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
21.10.2012. u 12:00

Vrh vlasti sada će vjerojatno reagirati baš kao Nixon na Watergate. On je rekao: “Nastavite s istragom čak i ako će voditi do predsjednika. Morate vjerovati da sam nevin.”

Još je prerano reći hoće li otkriće Večernjakovih novinara o izvješću, prema kojem su policajci zloporabili ovlasti za praćenje telefonskih i SMS-kontakata članova obitelji Todorić i šefova SOA-e, prerasti u hrvatski Watergate. Međutim, već sada je jasno kako Sabor hitno treba osnovati specijalno istražno povjerenstvo koje će do detalja istražiti razmjere potencijalne zloporabe ovlasti u policiji. Isto tako, odmah je postalo jasno kako sve informacije koje su prikupili Večernjakovi novinari govore da je postojeći zakonski okvir, koji policajcima omogućuje da vrlo lako, bez sudskog naloga, dođu do ispisa popisa poziva i SMS-a bilo kojeg građana, neodrživ jer ne postoji odgovarajući sustav nadzora.

Sasvim je sigurno da će cijeli slučaj prerasti u hrvatski Watergate ako daljnja istrage pokaže da je bilo kakva saznanja o spornoj policijskoj akciji imao ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić. Suvremenim demokratskim političkim sustavima potpuno je neprihvatljiva i sama mogućnost da netko koristi policiju, vojsku ili tajne službe u političkoj utakmici. Ključno pitanje, primjerice, može biti je li netko u policiji uz znanje ministra provjeravao da li šefovi SOA-e možda kontaktiraju s hadezeovcima te je pratio njihove socijalne kontakte bez otvaranja posebnog istražnog naloga jer, pravno gledano, takav nalog policija ne bi mogla otvoriti? Ukratko, ako se dokaže bilo kakva veza aktualnog političkog vrha sa zloupotrebama policijskih ovlasti, Zoran Milanović imat će posla s aferom koja će obilježiti njegov politički mandat.

Kako će vrh vlade reagirati na skandal? Može se pretpostaviti da će u oba slučaja, ako su krivi i ako nisu, reagirati jednako – kao Richard Nixon na aferu Watergate.

“Morate nastaviti s istragom Watergatea čak i ako će voditi do predsjednika. Ja sam nevin. Morate vjerovati da sam nevin. Ako ne vjerujete, uzmite moj posao”, govorio je hrabro Nixon.

Puno je bitnije što je o Watergateu nakon svega zaključio novinarčina Bob Woodward, glavni “sukrivac” za najveću američku političku aferu: “Vjerujem da je Watergate pokazao da sustav funkcionira. Posebno pravosuđe te kongres te poglavito rad nezavisnog istražitelja”. Sada je bitno da hrvatski sustav također funkcionira.

Želite prijaviti greške?