Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.02.2011. u 12:00

Predsjednici Josipović i Tadić idu u proces pomirenja na pogrešnim temeljima. Oni mogu biti prijatelji, dovoditi u Zagreb cajke, ali u stvarnosti to pomirenje puca kao kokice u mikrovalnoj

Srbija sustavno destabilizira Hrvatsku uoči ulaska u EU. Eto najnovije izjave srbijanskog ministra dijaspore Srđana Srećkovića da će Srbija zatražiti za pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj status konstitutivnog naroda jer da su ga izgubili 1990. godine. Točno je, međutim, da Srbi u Hrvatskoj nikad nisu ni imali taj status ako se malo bolje pogleda Ustav SRH, ali inzistiranje na njemu bilo je jedan od potpaljivača srpske pobune u Hrvatskoj i agresije JNA i srpskih paravojnih skupina.

Milorad Pupovac, dakako, mora biti krajnje rezerviran prema tom prijedlogu jer sve drugo vodi u nove sukobe. Ali se prešućuje da Srbi već i sada imaju ekskluzivni status u odnosu na ostale manjine u Hrvatskoj, nakon što se za posljednjih ustavnih promjena Pupovčev SDSS odrekao dvostrukog prava glasa, koje inače imaju sve ostale manjine, u korist svoja tri zajamčena saborska zastupnika. Dakako, sve uz pomoć HDZ-a!

Srbiji se ništa ne može zamjeriti, ona ima svoje nacionalne ciljeve. Ali što mi hoćemo? Najbolji primjer jest otvoreno pismo predstavnika hrvatskih institucija iz Vojvodine najvišim državnim dužnosnicima Srbije i Hrvatske, u kojemu izražavaju nezadovoljstvo djelatnošću srbijanskih vlasti koje je usmjereno na razgradnju hrvatskoga manjinskoga korpusa na sjeveru Bačke. To je pismo u Hrvatskoj gotovo posve prešućeno! Ni jedan naš političar na njega se nije osvrnuo. A činjenica je da su srbijanske znanstvene institucije izravno uključene u stvaranje “bunjevačke nacije”, posebice SANU. Na posljednjim unutarnjim izborima za članove Hrvatskoga nacionalnog vijeća Tadićeva Demokratska stranka istaknula je listu “svojih” Hrvata. Kako bi to bilo da za unutarnje izbore srpske zajednice u Hrvatskoj HDZ istakne svoju listu “HDZ Srba”?! Cilj svega toga jest folklorizacija Hrvata u Vojvodini, oduzimanje svake političke snage i samostalnosti, što na kraju vodi u potpunu asimilaciju. U Srbiji još ima mnogo Hrvata koji se boje reći da su Hrvati. Dovoljan je samo jedan incident uoči popisa i mnogi će se obeshrabriti. Zar nije dovoljno da su Srbi na pravoslavni Badnjak u Subotici pjevali “Bit će mesa, klat ćemo Hrvate“? Što o tome kaže Josipović te njegovi savjetnici Jović i Tatalović, ili Romana Vlahutin koja je zasjenila Joška Paru? Je li i to dio pomirenja Srbije i Hrvatske?

Nas se uporno uvjerava da se sa Srbijom moramo pomiriti kao Njemačka i Francuska. U sklopu toga trebao bi ostati neimenovan inicijator agresije na Hrvatsku i BiH. Josipović tako govori o “konglomeratu loših politika“, a Tadiću su krive “politike devedesetih“. U odnosima Njemačke i Francuske jasno je gdje se rat vodio i tko ga je počeo, a na suđenju u Nürnbergu ta je politika osuđena kao i njezini predvodnici.

U slučaju Srbije do danas nije odgovarao nitko iz vrha JNA, a Srbija ne priznaje agresiju. Dapače, Srbija te generale štiti i prijeti Hrvatskoj reciprocitetom budemo li ih mi proganjali. Ne priznaje postojanje logora na svom području u kojima su zatočeni i ubijani Hrvati, za ratni zločin želi suditi Purdi kojeg je Srbija otela iz Vukovara, odvela u logor i prisilila na priznanje. Londonski je sud ustanovio u slučaju Ejupa Ganića da Srbija barata političkim optužnicama, a Purdin slučaj također je politički! Gdje je sad Josipović koji inače žestoko brani Manolića i Boljkovca? Tadić pak nije vratio gotovo ništa od obećanih dokumenata vukovarske bolnice... Treba li još primjera da se u Srbiji ništa nije promijenilo?

Branitelji i mnogi drugi krajnje su iziritirani nečinjenjem hrvatskih vlasti, prešućivanjem, poslušništvom prema van... Josipović i Tadić idu u proces pomirenja na pogrešnim temeljima. Oni mogu biti prijatelji i slikati se, dovoditi u Zagreb cajke na crvenom tepihu, ali u stvarnosti to pomirenje puca kao kokice u mikrovalnoj!

Komentara 116

SR
sta_reci
16:23 21.02.2011.

Funkciju precjednika i bivseg precjednika treba jednostavno ukinuti. Nikakve koristi od njih, a puno glavobolje.

DU
Deleted user
13:07 21.02.2011.

2.Idealizirana medijska slika Kako je to moguće? Zar je Josipović toliko omiljen? Ili je svojom hipnotičkom smirenošću omamio i svoje protivnike? Ili je bezličan, dosadan i neprovokativan da demotivira i nadobudne kritičare? Medijski portret Josipovića je suviše uljepšan i idealanlan da bi bio stvaran. No, takav pristup više govori o mentalitetu hrvatskoga novinstva nego o samom Josipoviću. Domaći mediji idealiziraju sliku predsjednika jer su po naravi ulizivački, nagnuti uvijek na stranu dominantnog trenda, a to je sada regionalna, pomirbena i europoltronska retorika. Takvo novinarstvo je tradicija \"na ovim prostorima\". Ginuli su jedino oni rijetki koji su plivali protiv struje i vikali da je car gol. O Josipovićevoj \"uspješnosti\" može se govoriti samo protokolarno. Posjetio je neke države, širio ozračje \"bratstva i jedinstva\" u regiji, gradio image pomirljivog, uglađenog predsjednika, profesorski ozbiljnog, štreberski dosadnog i koristio svaku prigodu da s katedre upućuje apstraktne prigovore onima koji, kao izvršna vlast, snose glavnu odgovornost. Josipović je još jedan predsjednik koji uživa politički lagodnu poziciju: njemu retorički uspjesi, državnička poza i lovorike, protokolarni pljesak, a Vladi, ma kakva bila, zvižduci, poruge i trula jaja. Hrvatske tone, a da sutra, za godinu, dvije i potone na samo dno, on bi i dalje, paradoksalno, bio omiljen i uspješan predsjednik koji bi govorio kako se teško živi, kako mnogi nemaju ni za kruh i kako se reforme moraju početi radikalno provoditi. Medijska slika o Josipoviću je gotovo idilična: predsjednik s građanima na koncertu, predsjednik profesor, kompozitor, predsjednik igra nogomet, leti u Afganistan... sigurno je da takva slika nije ništa spontanije stvorena nego slika o Josipu Brozu za tokarskim strojem, u lovu ili u berbi mandarina na Brijunima, da je zapravo – projekt. A da ne govorim o deset jezivih klaunovskih godina stand-up komičara Stipe Mesića, kad je Hrvatska potonula u zastrašujuću korupciju, kriminal, izdaju, konfuziju i depresiju. Ni Mesić nije snosio odgovornost, on je bio predsjednik-građanin. Niti ga se itko u \"mainstream\" medijima usudio kritizirati. Nas koji jesmo, nazivao je pučistima i ekstremistima. Možda su zato neki kritičari digli ruke od Josipovića. Shvatili su da je takva kritika, kako bi svojedobno šaljivac Mesić znao reći, mužnja jarca u rešeto.

OB
-obrisani-
18:22 21.02.2011.

yugosipovicev osmjeh mozemo samo vidjeti kada je drustvu druga tadica i njegovih zvjezdasa na petrovoj gori kumrovcu....yugonostalgicaru odstupi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?