Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2010. u 12:00

Vlada je počinila niz pogrešaka, a oporba zna jedino tražiti Vladinu ostavku i ništa više

Svi su izgubili s referendumskim slučajem, od Vlade preko Sabora i sindikata do stranaka. Ako se iz poraza uči, u toj bi se slamčici mogao naći spas za cijeli slučaj koji pokazuje vrhunac šlamperaja u hrvatskoj politici, njezino samoubojstvo. Vlada je počinila niz pogrešaka (jedino je pozitivno to što je povukla prijedlog izmjena Zakona o radu), a oporba zna samo tražiti Vladinu ostavku i ništa više. Jedna je od zadaća oporbe traženje Vladine ostavke, ali se i prije toga trebala izboriti za drukčije odluke u Saboru.
 
Sabor je, na primjer, dao Vladi zadatak da pregleda valjanost više od 800.000 potpisa. Pa ti su potpisi bili protiv Vladina zakona, pa kako onda ista institucija koja predlaže zakon može provjeravati valjanost potpisa protiv same sebe? Kao kada bi tužitelj trebao biti i branitelj optuženog. U Italiji, na primjer – a u svim je zemljama EU pitanje referenduma tretirano na različite načine pa ne postoji neki uniformiran prijedlog – kontrolu potpisa za raspisivanje nekog referenduma obavljaju mjesni uredi na osnovi biračkih popisa, a onda svi odlaze na Vrhovni sud koji treba ustanoviti jesu li poštovani svi zakoni.
 
Referendumi su u Italiji abrogativni, odnosno njima se može tražiti ukidanje nekog zakona koji je Parlament već prihvatio. U Italiji, koja ima 60 milijuna stanovnika, potrebno je skupiti “samo” 500.000 potpisa za raspisivanje referenduma. A u Hrvatskoj koja ima 4,5 milijuna stanovnika 800.000 prikupljenih potpisa golema je brojka, to je nešto na čemu bi pozavidjeli svi organizatori referenduma. Nad tom se brojkom mora zamisliti i Vlada, a ne bagatelizirati potpisnike i tražiti dlaku u jajetu. Pa da je i svih 800. 000 potpisa pogrešno upisano, već to što se toliko ljudi približilo štandovima i potpisivalo neke obrasce moralo bi zamisliti političare.
 
Vlada nije trebala trošiti novce za provjeru potpisa da su oni bili provjeravani preko biračkih popisa. Povlačenje ili mijenjanje zakona koji bi bio ili jest odbačen na referendumu normalna je stvar. Vlada je dobro učinila što je povukla prijedlog zakonskih izmjena, ali sada mora ZOR izmijeniti u dogovoru sa sindikatima.
 
Sindikati pak moraju biti svjesni promjena koje su nastale u svijetu, posebno u posljednje dvije godine ekonomske krize. Više se ne mogu imati oni radni uvjeti koji su bili do sada jer će se u suprotnome izgubiti svi poslovi. To ne znači da se radnici trebaju pretvoriti u robove, ali sindikati trebaju postići kompromis s industrijalcima. Kompromis znači popuštanje obiju strana u nekim stajalištima. Jer, u suprotnome će kapital otići u druge zemlje. Na primjer, jedna talijanska tvrtka ima tvornice u Indiji, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Italiji. U Indiji i Rumunjskoj jedan sat radnika stoji 1,5 eura, u Hrvatskoj 3 eura, a u Italiji 26 eura.
 
Poduzetnik zadržava tvornicu u Italiji još samo iz domoljublja, ali ako se situacija ne promijeni, ako sindikati ne shvate situaciju i djelomično ne popuste u svojim zahtjevima, ni ljubav prema domovini neće moći zaustaviti kapital.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
06:15 10.09.2010.

Nema niti jednog,jedinog potpisa koji je valjan. Po mome,,,,,svi ste vi ,nevaljali,,ali napravićemo iznimku i priznaćemo ih jedino na izborima,2011-te za HDZ

AA
Aartur
13:52 09.09.2010.

Hrvatska tone u bankrot kao kamen u vodu, a mi i dalje mlatimo po tom glupom referendumu kao da ćemo u najmanju ruku dobiti 100 milijardi eura odmah nakon zatvaranja glasačkih mjesta. HDZ se u cijeloj toj cirkusariji oko referenduma valja kao svinja u blatu - uživaju u tim gluparijama jer znaju da dok se god narod zamara gluparijama, njihove fotelje su osigurane. Dodatni bonus je da zbog referenduma ne moraju kao Vlada ništa ni raditi - dovoljno je da svaki dan bubnu neku novu glupost o referendumu i svi to onda rastežu kao muhe govna.

AN
ana
15:57 09.09.2010.

S dobrim dijelom teksta se slažem, ali ovako olako prelaženje preko muljaže s potpisima jednostavno mi nije jasno. Svih 800 000 potpisa i jest pogrešno upisano, jer su knjige krivo složene, i to je problem jer pokazuje i neznanje i aroganciju sindikalnih čelnika. No, pravi je problem u preko 90 000 izmuljanih potpisa, a to je osmina svih potpisa. S obzirom da je demokracija danas svedena na proceduru, procedura bi se trebala jednako vrednovati u svim aspektima političkog djelovanja. Zato čudi stav i različiti kriteriji oporbenih stranaka u odnosu na nepravilnosti pri prikupljanju potpisa, osobito ako se ima u vidu s kakvom žučljivosti upozoravaju, zajedno s GONGOM, na slične muljaže, po njima, pri glasanju u, na primjer, Hercegovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?