Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Gredelj
Autor
Vladimir Gredelj

Pustite Tuđmana da počiva u miru Božjem!

franjo tuđman
Patrik Macek/Pixsell
17.08.2010. u 12:00

Malo tuđmanovštine ne bi bilo na odmet, ali oprezno, u mjeri koja se u izbornoj noći lako izbriše s lica.

Da je i mrtav “opasniji” od mnogih živih dokazuje nam ovih dana tekst jednog uvaženog kolumnista koji se na sam spomen povratka HDZ-a Tuđmanovim vrijednostima ozbiljno zabrinuo za imidž HDZ-a kao suvremene političke stranke, jer da bi time postala “protueuropska”, u sukobu “s interesima suvremene hrvatske države”.

Čitajući taj tekst, čovjek bi pomislio da je njegov autor u najmanju ruku član Predsjedništva HDZ-a! Što me navelo na komentar ovog prozirnog i licemjernog uratka osobe notorno poznatih političkih i etičkih stavova? Podmetanje i laž! Podmetanje Tuđmanu, HDZ-u i hrvatskim građanima! Čitajući tekst možete osjetiti strah da naglašeno proeuropska politika HDZ-a s povratkom Tuđmanovim vrijednostima ne postane ponovno i prohrvatska, jer takva bi mogla u jedan blok okupiti sve one koje autor teksta naziva desnima i krajnje desnima te na taj način pospremiti pijevca Milanovića i njegove koke tamo gdje im je mjesto, u lonac.

HDZ je nepopularnom igrom na jednu kartu (EU), politikom popuštanja svima i svakome te sada gradnjom spomenika u Srbu najozbiljnije od kada postoji ugrozio imidž stranke koja drži do temeljnih nacionalnih vrijednosti. Cijena je to želje da se Hrvatsku “izvede iz izolacije”, pristanka baš na sve što Bruxelles traži, iritantno popuštanje i dodvoravanje susjedima, klanjanje svakom europskom ćati...

Takva politika ne može donositi popularnost jer ostavlja dojam da joj je više stalo do mišljenja Bruxellesa no do mišljenja hrvatskih građana, da joj je više stalo da po svaku cijenu zadovolji interese EU, pa makar i na štetu nacionalnih interesa. Takva politika HDZ-a približila je Hrvatsku EU, ali ju je istodobno udaljila od vlastita naroda, njezinih građana.

Takvo što predsjedniku Tuđmanu nije se moglo dogoditi. Uza sve nedostatke vođenja države na unutarnjopolitičkom planu (privatizacija i sl.), prema međunarodnoj zajednici imao je dostojanstven stav i to je ono što mi najviše imponira kad se spomene njegovo ime. Nije Tuđman proglašen totalitaristom zbog ljudskih prava, manjinskih prava i nedostatka demokracije, već isključivo zato što međunarodnoj zajednici nije dopustio instaliranje gospodarskog režima koji Hrvatsku otvara preuzimanju stranih korporacija. Jednom riječju, prije svega je vodio računa o nacionalnim interesima. Nije dopustio rasprodaju Hrvatske!

No, izbori su blizu, treba popraviti “make up”. Malo tuđmanovštine ne bi bilo na odmet, ali oprezno, u mjeri koja se u izbornoj noći lako izbriše s lica, tako da ne obvezuje. Jer nakon izbora opet se treba dodvoravati modernoj Europi, a to nije moguće sa staromodnim mrtvim Tuđmanom. Zato ga treba oživiti, ali samo za potrebe izbora. I onda ga pustiti da opet počiva u miru i svake mu godine na grob odnijeti cvijetak. I to je dobro za imidž stranke! Kažu da je povijest učiteljica života.

Što smo mi naučili iz formule BBB? Ne, nisu to Bad Blue Boys, već Budimpešta, Beč i Beograd. Što će nam donijeti Bruxelles ako ne zaštitimo svoje nacionalne vrijednosti? Čitajte Tuđmanovu povijesnu literaturu! Ondje ćete naći odgovor!

Ključne riječi

Komentara 167

DU
Deleted user
13:17 17.08.2010.

17.08.2010. u 13:10h cvrcak2010 je napisao/la: qm Granatiranje je davno prestalo...pljacka jos uvijek traje.... ... za mene granatiranje nece prestati dok sam ziv,a da pljacka traje,sa tim se slazem

OB
-obrisani-
13:35 17.08.2010.

\"Čitajte Tuđmanovu povijesnu literaturu! \" Jel onu koju je morao povlačit\' iz prodaje i korigirat\' ?

YO
Yooooo
13:03 17.08.2010.

Amen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?