Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Predsjedniče, dajte nam toljage da zatučemo tu ustašku zmiju

'Croatia\'s President Ivo Josipovic and his wife Tatjana look at pictures of Jews killed in the Holocaust during a visit to the Hall of Names at Yad Vashem\'s Holocaust History Museum in Jerusalem Feb
'BAZ RATNER'
18.02.2012. u 12:00

Paralelno s Josipovievom izjavom u Knessetu jedva formirani Ured za istrage poratnih komunističkih zločina pokušava se neutralizirati i ukinuti.

Da u Hrvatskoj još ima ustaša i ustaštva, uglavnom smo čuli u srbijanskoj retorici, no sad smo doživjeli da je predsjednik Josipović u izraelskom parlamentu posvjedočio kako je u Hrvatskoj i danas "ustaška zmija oslabjela, ali je još uvijek tu". Strahote ustaških zločina doista su bile takve da je posve razumljivo što se Josipović imao potrebu ispričati za te zločine, premda je to već učinio Mesić.

No, postavlja se pitanje razumije li predsjednik države kakvu je osudu, zapravo presudu izrekao zemlji koju predstavlja rekavši "ustaška zmija još uvijek je tu"? Nije li nam nakon tog otkrića on dužan ukazati na ostatke te ustaške zmije da je već jednom zauvijek uništimo? Pokažite gdje je da je toljagama zatučemo, predsjedniče!

No, nakon njegova otkrića koje je dosta teško vidjeti u zemlji u kojoj nema ni ozbiljne parlamentarne desnice, a kamoli fašističke zmije, nema više potrebe da se naši razni neprijatelji muče s time ma li u Hrvatskoj ustaštva jer je tu tvrdnju točno u izraelskom parlamentu izgovorio hrvatski predsjednik. No, zašto nam predsjednik ne pokaže gdje se skriva zmija? Kad je u Knessetu o tome govorio, bio bi red da se o tome oglasi i u Saboru, zar ne? Nije li sad i jednom i drugom parlamentu dužan otkriti detalje o postojanju fašizma usred Europe? Ako pak to ne napravi, je li ta dramatična izjava imala neku drugu svrhu?

Naime, baš kad se počelo ozbiljno raspredati o komunističkim zločinima nakon rata, predsjednik države daje izjavu koja svu pozornost i energiju ponovo privlači prema "ustaškoj zmiji koja je još tu". Tko će se nakon te izjave usuditi nastaviti procesuiranje slučaja Boljkovac kad se u jeku te afere nije samo tvrdilo da se utvrđuje tko je bez suda ubijao civile nakon rata već se tvrdilo da tim procesom poražene snage mijenjaju povijest?

U svakoj zemlji ima luđaka pa će se i u Hrvatskoj naći onih koji će staviti ustašku kapu na glavu. Ali ima li u Hrvatskoj takvih problema s ustaštvom da se imalo potrebe ravno u Knessetu reći da je danas "ustaška zmija oslabjela, ali je još tu"? No, kad ste u Knessetu rekli da ustaštva još ovdje ima, onda će svaki angažman u tome da se slučajevi poput Boljkovca ne procesuiraju sada imati međunarodnu legitimaciju. Jer se predsjednikova izjava iz Knesseta i teza da se u slučaju Boljkovac, ali i drugdje, ne procesuiraju krivci za zločine, nego poražene snage revidiraju povijest biti zapravo ista rečenica.

Sad svaku akciju za utvrđivanjem postkomunističkih zločina možete oglasiti dizanjem oslabjele, ali ipak žive ustaške glave! Samo ćemo mi koji tu živimo znati da utvrđivanje komunističkih zločina nije siktanje ustaške zmije! Imamo 600 masovnih grobnica komunističkih zločina, a nemamo ni jednu završenu istragu! A paralelno s Josipovićevom izjavom u Knessetu jedva formirani ured za istrage poratnih komunističkih zločina pokušava se neutralizirati, sutra zacijelo i ukinuti. Naime, nakon punih pet godina borbe zahvaljujući enormnoj Hebrangovoj upornosti Sabor je izglasao zakon o ovom uredu. Zakonu se protivio SDSS, no točno je i to da je Sanader morao sići s vlasti da bi zakon uopće došao u Sabor. Baš da bi se izbjegla politizacija, Hebrang je u Saboru tražio konsenzus, a ured je postavljen kao neovisna javna ustanova, a ne privjesak ministarstvu!

Dakle, točno se znalo zašto ni tada ured nije pripojen nekom ministarstvu! I baš za takvu odluku su Milanović i SDP digli ruku! Sada se ured želi pripojiti Ministarstvu branitelja čime se neovisno zamišljena javna ustanova stavlja pod direktan nadzor izvršne vlasti. Iako je u radnim verzijama proračuna Ured dobio samostalnu stavku, kao javna ustanova i proračun od tri milijuna kuna, preko noći ga je Ministarstvo branitelja pripojilo sebi. Nakon što je preko noći usisao njihovu financijsku stavku u svoje ministarstvo, poslao je u hitnu proceduru prijedlog promjene zakona nakon kojeg će samostalne, neovisne istrage masovnih grobnica komunističkih žrtava ostati samo san.

No, ova diverzija je "metak" Milanovićevoj vladi! Naime, pred njegovim uredom već stoji biskup Kosić koji je poslao oštar prosvjed navodeći kako je očito da se time neutralizira budući rad ureda. Valja se sjetiti da je još Račanova vlada naredila MUP-u istrage komunističkih zločina i one su dijelom i provedene.

Nakon toga je Sanaderova vlada godinama opstruirala formiranje ovog ureda da bi Hebrang, baš uz podršku SDP-a, uspio konsenzusom donijeti zakon! Jesu li ovdje u pravu oni koji tvrde da je ovo tek epizoda rata Milanović-Josipović u kojem je Fred Matić kao džoker s Pantovčaka samo poslušao svog pravog gazdu?

Komentara 378

OB
-obrisani-
17:51 18.02.2012.

Nema nam druge nego bezbol - revolucija - svima dat prikladne crvene toljage, za istjerivanje JUDbaša

MM
mrky moro
17:53 18.02.2012.

mišo ne da nam je draži nego tisuću puta ljepši i draži od tog tvog druga tite što je ubijao sve što je hrvatski mislilo i bogu se molilo

II
Iib
16:24 18.02.2012.

Qrcem u čelo Dujmoviću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?