Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.05.2012. u 12:00

HDZ se na početku demokracije u razlikovao od drugih. I sada je vrijeme za razlikovanje, prvo, od HDZ-a kakav je bio u posljednjih desetak godina, a zatim i od drugih stranaka koje nemaju ni volje ni moći da stranačke interese podrede nacionalnim

Nisu se imali čime nahraniti proždrljivi mediji. Sve je bilo pristojno, bez retorike iz koje se vade citati kao primjeri ekstremizma, primitivizma, šovinizma, vrijeđanja i nesnošljivosti. HDZ je održao gotovo savršenu - netko bi rekao: savršeno dosadnu - izbornu skupštinu. Tako reći sve do jučer to je bilo nezamislivo, jer je sve do jučer HDZ živio i djelovao u stanju stvarne ili izvještačene sudbonosnosti. Tuđmanovo vrijeme bilo je vrijeme stvaranja države, vrijeme rata i prvih godina poraća u kojima se još dimilo. Zatim dolazi gubitak vlasti, oporavak od toga gubitka, ponovno osvajanje vlasti i stvaranje kulta ličnosti kojem će se na svakom stranačkom skupu frenetično skandirati “Ivo! Ivo!” kao da je riječ o novom nacionalnom spasitelju. Poslije šest godina Sanaderova despotizma, koji je očito bio zastor za ono zbog čega mu se danas sudi, taj se despotizam nastavlja u šarmantnijoj inačici Jadranke Kosor. Na prošlonedjeljnom izbornom saboru puca zamor od jednoga čovjeka, jedinoga, jedinstvenoga i nepovredivoga, puca zamor od HDZ-ove sudbonosnosti, HDZ postaje obična demokratska stranka koja obično ima više kandidata za predsjednika, a obično pobjeđuje onaj tko dobije više glasova a ne onaj koji mora pobijediti. Premda je predizborna kampanja bila i natjecanje u vraćanju Tuđmanu, izbori za vodstvo HDZ bili su i – zbogom Tuđmanu.

Jer on je najveći “krivac” za stanje u HDZ-u u posljednjih desetak godina, njegovu veličinu i neponovljivost koji su u članstvu ostavili dubokoga traga Sanader i Kosorica zlouporabili su za samovolju koja će baš na tom tragu sebe pretvoriti u živući spomenik. Novom vodstvu stranke s Karamarkom na čelu nakon toga krivotvorenja Tuđmanova autoriteta ostaju Tuđmanova načela. U prvom redu u gospodarstvu. Karamarko je najvjerojatnije najbolji izbor zato što je od svih drugih kandidata racionalniji, realističniji i sabraniji. Mnogo je manje sklon mitovima i mitologizaciji a mnogo više okrenut stvarnosti. Više ga zanimaju nacionalni interesi nego nacionalizam. Takav, mogao bi okupiti tim koji bi biračima ponudio rješenja za povratak financijske suverenosti zemlje, za gospodarski oporavak, poticanje izvoza i destimulaciju uvoza, za nacionalnu ekonomsku strategiju koja bi nas počela izvlačiti iz kolonijalnoga položaja. Tim rješenjima mnogo više nego ideološkom isključivošću i novim svađama o starim ranama može se usprotiviti SDP-u, koji, bar zasad, za gospodarstvo ništa ne čini a državu “spašava” cijeđenjem ionako tankih novčanika stanovništva.

Makar se zamjerio stranom kapitalu pa i Europskoj uniji, HDZ će se morati usprotiviti inozemnom profiterstvu u Hrvatskoj, u čemu bi se također mogao uvelike razlikovati od ljevice koja je prema Bruxellesu beskrajno servilna. Bez oporavka gospodarstva Hrvatska će i dalje tonuti prema europskom dnu, kojem se jako približila i po nezaposlenosti, i po odljevu mozgova, i po siromaštvu, i po izumiranju stanovništva. Zaludu su domoljubni pokliči ako ih ne prati ostvarivanje onoga za što se ti pokliči zauzimaju. Novo vodstvo HDZ-a morat će se odlučnije zauzeti i za interese hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, za interese Hrvatske u suradnji sa Srbijom, pogotovo poslije izbora za njezina predsjednika negdašnjega Šešeljeva četničkog vojvode Tomislava Nikolića koji je prema nekim optužbama iz samoga Beograda sudjelovao u ratnim zločinima u Hrvatskoj. HDZ se na samom početku demokracije u Hrvatskoj, u stvaranju hrvatske države i u ratu razlikovao od drugih stranaka. I sada je vrijeme za razlikovanje, prvo, od HDZ-a kakav je bio u posljednjih desetak godina, a zatim i od drugih stranaka koje nemaju ni volje ni moći da stranačke interese u samoj zemlji podrede nacionalnim, da im nacionalna politika ne bude podređena regiji nego za regiju kriterij, a da im Europska unija ne bude sluganski cilj nego probitak za državu. HDZ i Karamarka čeka težak posao, ali za stranku koja je osnovala državu i vodila je u ratnoj pobjedi ništa ne smije biti teško.

Ključne riječi
HDZ

Komentara 59

ZZ
zzbabac
12:25 25.05.2012.

Nekako mi je puno starih kadrova jos uvijek ostalo u HDZ-u. Odlazak onih nekoliko glava mi ne djeluje kao kadrovsko podmladjivanje.

MO
Mostina
12:48 25.05.2012.

Vi ste gospodine Ivkosicu jedno od rijetkih svijetala u ovoj crvendackoj novinarskoj pustinji. S velikim zadovoljsvom citam vase napise i komentare i predstavljaju mi pravi uzitak. Nadam se samo da vas ova crvena novinarska klika nece unistiti.

RO
rosa
09:05 26.05.2012.

Volio bih znati da li je Ivkošić pokvareniji ili gluplji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?