Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.03.2010. u 11:27

Kada se kaže da je bilo zlostavljanja djece u sjemeništima münchenske biskupije, a kojoj je budući papa kardinal Jospeh Ratzinger (83) bio na čelu od 1977. do 1982., onda se cilja na sam vrh Crkve. “

Vatikan je zabrinut zbog skandala koji su izbili nakon što su otkriveni brojni slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika u školama i sjemeništima Katoličke crkve – prijave protiv svećenika pedofila, naime, šire se kao ulje na vodi. Posljednji slučajevi seksualnog zlostavljanja djece prijavljeni u Njemačkoj posredno pogađaju i papu Benedikta XVI. Ne samo što je bilo zlostavljanja djece iz zbora u Regensburgu dok je direktorom bio papin brat otac Georg Ratzinger (86) nego neke prijave možda smjeraju i na samog Benedikta XVI.

Kada se kaže da je bilo zlostavljanja djece u sjemeništima münchenske biskupije, a kojoj je budući papa kardinal Jospeh Ratzinger (83) bio na čelu od 1977. do 1982., onda se cilja na sam vrh Crkve. “Te su prijave dio strategije kojom se želi pogoditi Benedikta XVI.”, kažu u Vatikanu. Zbog toga je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi preko Radio Vatikana kazao da “Crkva čini sve kako bi se iskorijenilo seksualno zlostavljanje maloljetnika”.

U nekim europskim zemljama Crkva je već tjednima u središtu rasprava zbog slučajeva pedofilije. Seksualno zlostavljanje maloljetnika velik je problem Crkve u Irskoj, ali u posljednjih nekoliko tjedana skandali potresaju i Njemačku, Austriju, Nizozemsku...

Otac Lombardi upozorava na pogreške u institucijama, koje su počinili crkveni predstavnici, što je posebno za osudu s obzirom na odgojnu i moralnu odgovornost Crkve. No, Lombardi kaže da je problem pedofilije širi te da optužbe ne bi trebale ići samo na račun Crkve. Primjer je za to Austrija. Prema podacima mjerodavnih vlasti, u toj je zemlji u istome razdoblju u institucijama povezanima s Crkvom bilo 17 slučajeva pedofilije, a u drugim sredinama bilo ih je 510.

Otac Lombardi podsjetio je da je Crkva uključena u građansko društvo te da u njemu ima i odgovornost, ali i svoj posebni poredak, onaj kanonski, koji odgovara njezinoj duhovnoj i sakramentalnoj naravi, u kojemu su stoga i pravni i kazneni postupci drugačiji. Objasnio je da za svećenike, primjerice, nisu predviđene novčane ili kazne lišavanje slobode, nego zabrana obavljanja službe, ukidanje prava na crkvenome planu i slično. Zločin seksualnoga zlostavljanja maloljetnika u kanonskome području uvijek se smatrao jednim od najtežih.

U pismu De delictis gravioribus iz 2001. godine, koje je potpisao Ratzinger kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, a koje se ponekad neprimjereno smatra uzrokom određene “kulture šutnje”, odlučno se upozorava biskupe na ozbiljnost problema pedofilije i potiče na razradu djelotvornih smjernica za njegovo rješavanje. Otac Lombardi zaključuje da, iako se ne može poreći težina patnje koju proživljava Crkva, ne treba odustati od napora da se učini sve kako bi se na kraju postigli pozitivni rezultati, bolja zaštita djece i mladih u Crkvi i u društvu te pročišćavanje same Crkve. Ne treba sumnjati u nastojanja Vatikana da iskorijeni pedofiliju unutar Crkve, ali pritom, možda, ne bi trebalo spominjati statistike toga zločina u društvu.

– Seksualno zlostavljanje djece nije samo užasan kriminal nego je i velik grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava dostojanstvo osobe – rekao je papa Benedikt XVI. irskim biskupima 16. veljače.

Komentara 9

BA
baja46
14:39 11.03.2010.

Ne oprosti im Bože jer znaju što čine! Šteta bi međutim bilo s prljavom vodom izbaciti i nedužno dijete.

MI
mikesh
15:44 11.03.2010.

treba ih uštrojiti

BA
baja46
14:38 11.03.2010.

Ne oprosti im Bo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?