Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2010. u 19:00

Raste nasilje među maloljetnicima, ali se zato na sve strane razgovara o tome kako nasilje među maloljetnicima treba zaustaviti. Raste uživanje droga, ali se zato na sve strane priča kako narkomaniju treba smanjiti.

Nezaposlenost raste, ali se zato organizira okrugli stol za kojim državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić kaže kako rast nezaposlenosti treba što prije zaustaviti. Raste nasilje među maloljetnicima, ali se zato na sve strane razgovara o tome kako nasilje među maloljetnicima treba zaustaviti. Raste uživanje droga, ali se zato na sve strane priča kako narkomaniju treba smanjiti.

Raste organizirani kriminal, korupcija, broj prometnih nesreća, raste toliko zala u zemlji, ali još brže i bujnije rastu riječi kojima se društvo protiv tih zala “bori”... Hrvatska je prepuna dobro plaćenih dužnosnika koji ništa dobro ne rade (jer da rade, vidjelo bi se), ali koji, poput vračeva, vjeruju da magijskom moći riječi uklanjaju posljedice svoje nesposobnosti. Načelo djelotvornosti posve je zamijenjeno ritualom plemena.

U vračanje se uključuju čak i znanstvenici, pa se tako poznati ekonomnist Željko Lovrinčević, premijerkin savjetnik, služi magijom budućnosti. Premda ama baš sve što se sada događa sluti na višegodišnje gospodarske nevolje, on predviđa da će nezaposlenost rasti do proljeća iduće godine, a onda će početi oporavak. Kad za godinu dana taj oporavak ne počne, tko će onda pitati što je rekao nosilac svih mogućih doktorskih i profesorskih titula. Slušamo kako Jadranka Kosor i ministri u “aktualnom prijepodnevu” u Saboru crno stanje u zemlji prefarbavaju vedrim bojama te sve druge stranke pozivaju da im se pridruže u širenju optimizma.

Kao svoj prilog vradžbinama, premijerka obnavlja patetiku Kozaračkoga kola. Ona je definitivno uvjerena da njezina pojava ima snagu vrača, da treba vjerovati onome što ona kaže, a ne onome što nam oči vide.

Od nevolja je gore to što se one ne priznaju. Sve odgovore na oporbena zastupnička pitanja koji su za Vladu nepovoljni Jadranka je Kosor izbjegla – i odgovor o 73.000 zaposlenih koji ne primaju plaću, i odgovor o milijardskim profitima koje u vrijeme recesije imaju banke, ali je s veselošću nagrađene pučkoškolke najavila kako će sporazum o pristupu Hrvatske Europskoj uniji potpisati nalivperom koje joj je darovao papa!

Koga zanima roblje koje radi a ne prima plaću, koga zanimaju lihvarske dobiti inozemnih profitera koje prati očaj građana i gospodarstva – magijska moć papina pera darovanog premijerki za Hrvatsku je važnija od domaće sirotinje i stranih pljačkaša. Nastavlja se navlas ista politika kakvu je godinama vodio Ivo Sanader, politika bajanja, mitova, paradiranja svijetom s jedne i poricanja sve težeg stanja u zemlji s druge strane.

Isti dan kad su tim poricanjem u obliku svijetlih odgovora na crna pitanja zastupnika premijerka i ministar uveseljavali naciju, objavljen je podatak kako se u veljači broj nezaposlenih popeo na gotovo 320.000. U takvom stanju spominjati papino nalivpero kojim će se potpisati sporazum s EU može samo netko tko je prema narodu potpuno bešćutan i tko mu umjesto svoje pameti može ponuditi samo svoje častohleplje i narcisoidnost. Čini se da su prvaci Hrvatske udruge poslodavaca u takvoj vlasti namirisali šansu da još više ojačaju moć najbešćutnijeg kapitalizma u Europi, hrvatskoga, pa joj se naveliko nude – i za izmjene zakona, i za savjete, i za okrugle stolove.

Zaključno rečeno – vradžbine kao što su “mjere”, “reforme”, “ulazak u EU”, “promjene”, “restrukturiranje”, “treba zaustaviti ovo”, “treba zaustaviti ono”, “oporavak u 2011. godini”, “svi se nečega trebamo odreći” – sve je to magija vlasti koja nema ni volje ni hrabrosti za sudbonosno, za početak izlaska Hrvatske iz kolonijalnoga poniženja, iz dužničkog, financijskog i gospodarskog ropstva u kojem nas drže strani profiteri.

Ključne riječi

Komentara 23

UI
uvijek i sve
21:56 18.03.2010.

Svaka čast onako_ovlaš!

OB
-obrisani-
09:14 19.03.2010.

Kreonte! Tvrdiš: \" Papi su vratili od partizana otetu imovinu, dok Hrvatima nisu\" Moj je djed poklonio Crkvi 200m2 zemljišta uz sam župni dvor, tako da župnik ima komadić vrta. Partizani (komunisti) su to oteli i na istom sagradili spomenikenik palim borcima. U našem mjesu nije bilo \"palih boraca\" , bilo je samo žrtava rata i onih koje su komunisti pobili 1945. (s njima i mojega 25-o godišnjega strica, domobrana), tako da nema niti popisa \"palih boraca\" na tom spomeniku. Samo Ćopićevi stihovi (koji, usput budi rečeno, nisu loši). Dakle, oduzeli su svećeniku, natakarili spomenik sučelice crkvi i župnom dvoru i nisu vratili niti papi niti popu niti prijašnjim vlasnicima (Hrvatima).

OB
-obrisani-
19:34 18.03.2010.

Ekonomija nije znanost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?