Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Ovo je podsjetnik da nikog nismo i nećemo štedjeti

'21.05.2011., Zagreb - Glavni ravnatelj policije Oliver Grbic odrzao je konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na optuzbe Damira Polanceca. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Anto Magzan/PIXSELL
13.12.2012. u 21:42

Sada je jasno da će sve vlasti – bivša, sadašnja i buduća – imati problema s nama. Mi radimo samo za naše čitatelje

Kad smo pripremali priču o Branki Pavošević i crnim fondovima HDZ-a, znali smo da pripremamo priču koja će razotkriti najmračnije tajne stranke koja je tada još bila na vlasti. Bili smo spremni i odlučni ispričati priču o nevjerojatnom političkom reketu HDZ-a; o izvlačenju osobne koristi, uzimanju novca na ruke, o koruptivno-klijentelističkoj interesnoj mreži koja se gradila oko tih crnih fondova...

Tada smo bili duboko svjesni da za HDZ otvaramo najbolniju priču prije završnice kampanje za parlamentarne izbore te da im time dramatično umanjujemo izborne šanse. Bili smo svjesni da ćemo biti izloženi žestokim političkim pritiscima. Stoički smo ih otrpjeli. Iskreno, nismo imali iluzija ni o korektnosti policijskog aparata: pribojavali smo se da iz političkih razloga nadziru rad naših novinara. I tada i danas jako su nas čudile vrlo agresivne teze prema kojima je problem curenja informacija ozbiljnija priča od potpuno nevjerojatnijih razmjera stranačkoga kriminala koji je svojim krakovima paralizirao Hrvatsku.

Nikada nismo razumjeli zašto pobornici “istine i pravde” i “velikog novinarstva” veće zlo vide u iscrpljujućoj borbi za svaku informaciju nego u bezočnoj zloupotrebi moći, a još smo manje razumjeli da je u takvoj situaciji mnogima bilo potpuno prihvatljivo zazivanje policijskog progona novinara.

Nakon objave Novog lista o akcijama gospodina Olivera Grbića stvari su postale puno jasnije. Čini se da je Večernjakova ustrajna borba za činjenice nešto što će smetati svakoj vlasti – bivšoj, sadašnjoj i budućoj. I na to smo ponosni! Još smo jednom svima dokazali da se naš rad temelji na čvrstim profesionalnim načelima te da prije svega služimo interesima naših čitatelja.

Zanimljivo je da nas je aktualna vlast napala gotovo istim argumentima kao i ona bivša zbog crnih fondova kad smo pokrenuli aferu Hrvatski Watergate. Čim smo objavili tu priču, odmah smo postali smutljivci, ljudi koji opstruiraju istrage, sumnjivci čvrsto vezani uz desničarske krugove pa čak i uz mafiju. A samo smo upozoravali da je sustav nadziranja telefonskih poziva i SMS-ova takav da omogućuje velike zloupotrebe. I postigli smo cilj: i vlast i oporba priznali su da se zakon hitno mora mijenjati.

Nadajmo se da će neka buduća hrvatska vlast biti dosljedna u potrazi za istinom i profesionalnim načelima kao što je to bio Večernji list u svim velikim aferama koje je otvorio zadnjih godina. Duboko smo uvjereni da smo pomogli mijenjati Hrvatsku nabolje, a sve svoje čitatelje imali smo za saveznike.

Želite prijaviti greške?