Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2013. u 23:12

Dobili smo zadnju šansu za popravni i nadajmo se da svi misle isto kad govore o usklađenju “lex Perković” s pravom EU

Iako to nije bilo i doslovno izrečeno, možemo zaključiti da je Viviane Reding dala još jednu izjavu po principu, kako bi Vesna Pusić rekla, “nije gotovo dok nije gotovo”. S obzirom na to da je riječ o diplomaciji i suptilnim porukama, pomalo podcjenjivački je zvučalo, a i mučno je bilo gledati, kako potpredsjednica Europske komisije naglašava da smo upravo čuli službeni deklarativni istup ministra pravosuđa u kojem je jasno, ne ostavljajući nikakve sumnje, obećao da će Hrvatska hitno i bezuvjetno uskladiti “lex Perković” s Okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu, a najkasnije do 1. siječnja 2014. 
Čuli ste ga, javno je obećao, zapravo je rekla, da bi potom dala na znanje kako to ne znači da se obustavlja proces pokrenut aktiviranjem članka 39. pristupnog ugovora sve dok se Europska komisija ne uvjeri da će ministrove riječi biti pretočene u djela. Dakle, unatoč nedvosmislenom obećanju našeg izaslanika, i to prvog čovjeka hrvatske pravde, zapravo je rekla: “Ne vjerujemo vam sve dok to i ne napravite”. Naoko, ništa novo. Već je i prije isticala da smo iznevjerili povjerenje EU. Ali, sad je to ponovila i nakon što je ministar dao svečanu zakletvu. Kakvo poniženje. K tomu, to već zvuči kao “Ovo vam je zadnja šansa za popravni!”.

Nadajmo se samo da svi misle isto što znači usklađenje Zakona o pravosudnoj suradnji s europskom pravnom stečevinom. U suprotnom, mogli bi nam se dogoditi novi nesporazumi. Naime, osim vremenskog ograničenja za primjenu europskog uhidbenog naloga, “lex Perković” je izmijenio još neke odredbe o kojima ovisi izručenje, pa primjerice i zastaru kao fakultativni razlog za odbijanje izručenja pretvorio u obligatorni. Ostane li “lex Perković” u tom dijelu neizmijenjen, Josip Perković s 1. siječnja neće pasti u režim EUN-a. Izmijeni li se i taj dio zakona, premijerova sramota bit će potpuna. Koliko vike, a nizašto! Opet je sve kako Viviane Reding kaže.

>> Miljenić: Ovo nije bitka. Naš ugled nije narušen, upravo suprotno

>> The Wall Street Journal: Hrvatska je kapitulirala!

>> Josipović: To sve nam nije trebalo!

>> Izmjene lex Perkovića i prijedlog promjene Ustava sutra u Vladi!

>> Vesna Pusić: Kao što smo rekli i ranije, problemi su otklonjeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije