Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2010. u 19:00

Tko god pobijedio bit će ograničen ustavnim ovlastima i izostankom misionarstva

Mnogo vike nizašto! Tako bi se mogla ocijeniti kampanja za drugi izborni krug kad se njezina bučnost i važnost koja se pridaje budućem predsjedniku države usporede s njegovim oskudnim ustavnim ovlastima. Kao što je u Mesićeva dva mandata zapravo jedino važno bilo ozračje koje je on stvarao, tako će biti i ubuduće.

Na žalost, to je ozračje u posljednjih deset godina bilo obilježeno Mesićevim antifašizmom, “detuđmanizacijom”, prividom da se zemlja demokratizira i otvara svijetu, ali sve su to bile floskule i zastor iza kojega su se rasprodavala nacionalna bogatstva, gazio ponos i Hrvatska pretvarala u koloniju moćnih zemalja EU.

Tako je bilo i zato što su zapravo dosad na čelu zemlje, i na Pantovčaku i u Banskim dvorima, bile “povijesne ličnosti”. Nakon Tuđmana, kojemu tu povijesnost ni najljući protivnici danas ne odriču, na svoj su način historijske uloge pripisivane i dvojcu Račan – Budiša, i Mesiću, i Sanaderu. Takvih osoba više nema, a pogotovo to nisu predsjednički kandidati Milan Bandić i Ivo Josipović.

Tko god pobijedio, bit će ograničen ustavnim ovlastima i izostankom misionarstva. I zbog godina, i zbog nedostatka karizme, i zbog osobnog stila, bio na Pantovčaku Josipović bio Bandić – bit će u sjeni prošlosti. Ali atmosfera koju bi u zemlji stvorio Josipović bitno bi se razlikovala od atmosfere koju bi stvorio Bandić. Josipović je izraziti ljevičar, sa stigmom haaškog miljenika, sklon je crno-bijelom slikanju svijeta, a i po tome i po polumrtvačkom govoru poprilična je kopija Stipe Šuvara.

Njegovo jahanje na pravdi u kampanji je apsurdno jer pravdu u zemlji kroje policija, tužiteljstva i sudovi. Ni kad je riječ o sustavu, on društvo ne može učiniti nimalo pravednijim jer po ovlastima u bešćutnom kapitalizmu ne može baš ništa promijeniti. Stoga su njegove fraze samo za prigodu u kojoj zlorabi autoritativnost dužnosti za koju se kandidirao.

Ali u svom činovničkom stilu Josipović kao vrstan pravnik i racionalni predsjednik i prema vani i prema unutra može biti dobra zaštita za Hrvatsku i njezina korektna prezentacija. Ako ne bi bilo ništa od Josipovićeve pravde, ne bi bilo ni od Bandićeva “idemo raditi”. Jer neće imati što raditi.

Dužnost koju bi imao na Pantovčaku posve je suprotna dosadašnjem upravljanju Zagrebom, u kojemu je imao izvršnu vlast i raspolagao golemim novcem. Zanemari li se Josipovićevo ljevičarstvo, koje bi sigurno došlo do izražaja u mnogim prilikama pa zacijelo i bilo suprotno stavovima i osjećajima golemog broja građana, Bandić bi više sličio Mesiću nego njegov protukandidat. Populist koji ne može živjeti bez predstava i svakidašnje javne proizvodnje svoga ja bio bi zacijelo zabavniji i privlačniji medijima, dakako, i onima koji bi ga čerečili.

Za razliku od sivila koje bi se s Josipovićem kao predsjednikom širilo s Pantovčaka, Bandić bi bio “jedan od nas”, svenazočan i samouvjeren.

S njime bi se desna, konzervativna, vjernička Hrvatska osjećala samopouzdanijom, ali ni lijevo-liberalna ne bi patila. Bandić je, na primjer, bio vrlo oprezan u određivanju trga za dr. Franju Tuđmana u Zagrebu, i doista je žalosno vidjeti onu ploču s natpisom “Trg dr. Franje Tuđmana” na uglu parka ispod Vinogradske, gdje psi zapišavaju stabla, a trg nema nijedne zgrade! A ni čuti nije htio za promjenu naziva Trga maršala Tita! Može li ta obzirna širina, koja bi po svemu trebala biti prihvatljivija, pobijediti isključivu Josipovićevu crvenu uskoću?

Možda se odgovor krije u činjenici da je najviše odjeka među potporama kandidatima imala potpora sadašnjeg predsjednika Josipoviću i Crkve Bandiću. Simbolično govoreći, preksutrašnja dvojba Bandić ili Josipović bit će i dvojba – Bozanić ili Mesić.

Ključne riječi

Komentara 29

DO
doktorica
20:29 07.01.2010.

Toliko smo navikli da se oko nas kreću ljudi ogrezli u korupciju(ali zato grleno viču da oni nisu ti)i lopovluk ,da je teško sad prihvatiti nekog tko nije takav,tko ne galami,tko nije svim \"mastima premazan\",ne manipulira i sl.To datira još iz vremena \"privatizacije\" kad su neki kupovali i preprodavali tvornice,a radnike slali na burzu-a da nitkome nije oduzeta imovina koji su se nakrali,da nisu završili u zatvoru.Vrijeme je da društvo raskrinka te manipulatore ,kumove i \"poslovne prijatelje\".

NE
neni
08:06 08.01.2010.

Naša pokretačka politička motivacija je uvijek PROTIV. Kako samo stoljećima bili pod nećijom čizmom to nam je u gen. kodu. To sam zaključila od kad čitam komentare na forumu pa i komentare novinara. Međutim, tu ni sebe ne izostavljam.... nisam posebno za Bandića, ali sam siguran da sam PROTIV Josipovića.

SR
srna
19:35 07.01.2010.

Ako ne izađeš na izbore nije u redu a ako izađeš za koga glasati? Kandidati isti osim što su se zamotali u različite ukrasne papire ( čitaj podmetanja i optužbe ). Loša slika za Hrvatsku a za nas razbaštinjene stanovnike ove lijepe zemlje sve više guranja kola niz brdo. Novac bačen u vjetar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije