Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.09.2011. u 20:00

Važno je znati detalje ispregovaranoga s EU, ali važno je ne zaboraviti širu sliku: Hrvatska svojom voljom ulazi u Uniju

Objavljivanjem dokumenata Europske unije iz kojih se prvi put na jednom mjestu vidi što je sve ispregovarano s Hrvatskom izazvali smo velik interes i reakcije javnosti. To se moglo očekivati jer građanima, koji će za samo tri do četiri mjeseca odlučivati na referendumu o ulasku u EU, takvi dokumenti dosad nisu bili dostupni. Ali sada, kad im postaju dostupni, važno je da građane ne bude strah od onoga što je pregovorima postignuto.

Da, ispregovarano je da će Hrvatska do dana ulaska povećati poreze na takve životno važne stvari kao što su kruh, mlijeko, lijekovi i knjige. Ali treba li to poništiti želju za ulaskom u EU, što je dugoročna i strateška namjera Hrvatske koja se očituje i kroz činjenicu da nijedna politička stranka s ozbiljnijom podrškom birača nema protueuropsku politiku. Uostalom, porezi se mijenjaju i ako je Hrvatska izvan EU.

Interes javnosti da zna sve što nas čeka kad postanemo članica EU ne treba brkati s protivljenjem EU. Trebamo li se, primjerice, osjećati loše zbog toga jer je EU od nas

tražio da se odreknemo posebnih prava u poduzećima koje smo već privatizirali i sad smo u njima manjinski vlasnici? Ako je EU vrlo čvrsto tražio od Bavarske da se odrekne prava na tzv. zlatnu dionicu u Volkswagenu, logično je da to traži i od Hrvatske u Ini. Ako EU traži da stranci imaju ista prava pri zapošljavanju kao i Hrvati, to može pomoći konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Ali, s druge strane, važno je i znati da je u pregovorima Unija upoznala Hrvatsku s činjenicom da poznavanje hrvatskog jezika neće biti opći uvjet za zapošljavanje stranaca, već će se to gledati od slučaja do slučaja. Kao što je važno i znati da će Hrvati koji se žele zaposliti u zemljama EU imati privremena ograničenja u nekim zemljama.

Drugim riječima, važno je znati sve detalje ispregovaranoga s Europskom unijom, ali važno je ne zaboraviti na širu sliku: Hrvatska svojom voljom ulazi u Uniju, za taj ulazak se dugo pripremala i sada je više nego spremna.

 

Ključne riječi

Komentara 26

SA
Savjest
20:38 20.09.2011.

\"Interes javnosti da zna što je ispregovarano ne treba brkati s protivljenjem EU\" Tako je! Protivljenje nema veze s onim što je ispregovarano, već s osjećajem ljudi da im (nam) tamo neće biti dobro. A oni koji žele znati štoto je ispregovarano, žele to da bi ili potvrdili svoj stav za Uniju, ili da bi od Unije odustali. Prema tome kad se sazna što je ispregovarano, broj pristalica ulaska u Uniju će se smanjiti. On se može povećati samo manipulacijama ili općim pogoršanjem situacije na Zapadnom Balkanu kad bi se Hrvatska i opet morala braniti od \"Turaka\"!

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
21:11 20.09.2011.

\"Interes javnosti da zna što je ispregovarano ne treba brkati s protivljenjem EU\" -------------------------- pa kad ste tako \"objektivni\" zašto onda niste na pet stranica drugog priloga o EU iznijeli što nam DOBRO donosi članstvo u EU, a ne štoto ste izlaprdali samo ono što se u prvi tren čini da ne valja!!! zašto mi se čini da ovaj članak pokušava zalizati stvari, zar vam je gazda poslao europsku packu, pa ipak čovjek upravlja iz te i takve Europe! mora da mu se zatresla stolica nakon ovog kardinalnog kiksa u kojem mu je njegova vlastita novina ispljuvala granu na kojoj sjedi!

Avatar Bjeda
Bjeda
01:08 21.09.2011.

Ma ja nedajem glas , dok mi netko ne prizna gdi je nestalo zito .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?