Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Droga jest najveće zlo

kosor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
01.10.2011. u 12:00

Isplativije je opljačkati državu, uništiti radna mjesta, pa čak i biti ratni zločinac nego se petljati s džointom

Ja nisam kušala drogu kao što je predsjednik SDP-a, protiv sam toga da se ima džoint za vlastite potrebe! Vi ste prodali 25 posto plus jednu dionicu Ine! Odgovarat ćete za riječke tržnice! Niste vi Bajić ili Cvitan... To je tek manji dio repertoara što ga je premijerka Jadranka Kosor na saborskom aktualnom prijepodnevu sasula na račun oporbe. S obzirom na tajming, odnosno na to da su izbori za dva mjeseca, aktualni sat zapravo je bio prva ozbiljna debata u predizbornoj kampanji. Sadržaj te debate govori pak da će, unatoč nastojanju da u prvom planu bude gospodarstvo, okosnica predizborne kampanje ipak biti lopovluk.

Budući da je tako i da se premijerka Kosor hvali kako je nositeljica vrlo aktivne i plodonosne borbe protiv svakojakog kriminala i korupcije, red je pozabaviti se rezultatima koje je postigla. Počnimo s drogama, koje Kosor toliko voli spominjati. Još dok joj je Ivo Sanader bio šef u Vladi i stranci, aktualna premijerka uspjela se izboriti za zakon kojim se preprodaja makar i jednog džointa te sadnja makar i jedne stabljike indijske konoplje kažnjava s minimalno tri godine zatvora. Droga je zlo i tu nema milosti – dosljedna je premijerka. A kako ta njezina dosljednost izgleda i kakvi su rezultati njezine dugogodišnje borbe protiv kriminala zorno svjedoči posljednjih nekoliko brojeva dnevnog tiska.

Eto, nakon godina natezanja, sumnji i ismijavanja zbog peke, slučaj Mali Maestro osuđujućom presudom napokon je dobio sudski epilog. Ivan Gotovac, svojedobno vunderkind koji je s dobrim vjetrom u leđa kao vrlo mlad i perspektivan kadar dospio na funkciju potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, nepravomoćno je za korupciju osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora. Kažnjen je zato što je svome prijatelju, bosanskom poduzetniku Svjetlanu Staniću, davao povlaštene informacije, odnosno namještao mu jeftino preuzimanje Dalmacijavina i hotela Bellevue u Splitu.

Dokazujući kako je posrijedi korupcija i lopovluk, USKOK se morao pozabaviti prijateljstvom, pa se tako doznalo da je bračni par Stanić mlade supružnike Gotovac vodio na prijateljsko putovanje u Monte Carlo, dok su Gotovčevi njih počastili modnom revijom Louisa Vuittona u Parizu.

Prvi je put sud bio pun razumijevanja za druženje i prijateljstvo pa je oslobodio i Gotovca i Stanića. Onda im je Vrhovni sud ukinuo odluku i eto im sad obojici osuđujuće presude. Staniću godina, a Gotovcu niti dvije godine!

Isto to pravosuđe u mandatu J. Kosor osudilo je mladića iz Osijeka Krunoslava Kesera na tri godine zatvora (uza sva moguća ublažavanja sud je spustio kaznu na dvije godine) jer je za dvjesto kuna prijateljici prodao doslovno šaku trave!

Premijerka koja je nekidan zagrmjela da nikada nije probala nikakvu drogu sigurno zna zašto je veće zlo prodati malo trave i uzeti 200 kuna nego što je zloupotrijebiti funkciju i prijatelju namjestiti uzimanje tvornice na atraktivnoj splitskoj lokaciji, a u paketu dati još i hotel.

Izgradili smo sustav u kojemu se mogu krasti banke i tvornice i pritom biti prilično siguran da se ni u najgorem scenariju neće u zatvor na više od godinu, dvije. Mnogo je isplativije opljačkati državnu imovinu, uništiti radna mjesta i perspektive “običnih” ljudi nego zasaditi nekoliko stabljika konoplje. Ispada da je čak bolje biti ratni zločinac nego petljati s džointom. Zar slučaj Mirka Norca ne pokazuje upravo to?! U dva sudska postupka Norac je osuđen za teške ratne zločine (Gospić 1991. i Medački džep 1993.) na 15 godina zatvora. Dok je služio kaznu, Norac se uspio zaljubiti, oženiti, organizirati svadbu, izgraditi kućerinu i dobiti dvoje djece. Nekidan kazna mu je smanjena sa 15 na 10 godina i uskoro izlazi na slobodu.

Keser je prošao s dvije godine. Istina, nije morao postati hašoman, no premlad je za ratnog zločinca, a presiromašan za mešetara državnom imovinom.

Ključne riječi

Komentara 30

TO
Toni50
13:17 01.10.2011.

Budući da je tako i da se premijerka Kosor hvali kako je nositeljica vrlo aktivne i plodonosne borbe protiv svakojakog kriminala i korupcije, Što hoče reči bez nje pravosuđe bi bilo nula nebui radili svoj posao ali je ona tgaa koja naređiva hapšen ja skupa sa Šeksom i zato imamo Dr. Sanadera sređenoga svi krali i sve njemu dali zadnjoj budali navodno !

DU
Deleted user
13:52 01.10.2011.

Gdje je bila Jadranka kad su generali svercali na tone kokaina i trovali nasu djecu? Zna se, bila je dio te iste zlocinacke organizacije koja kaznjava ovisnike a podupire kriminalce.

OB
-obrisani-
12:45 01.10.2011.

Draga gđo Ivanka Toma, bacite joint, probajte nešto drugo ;) ps koliko košta kolo slova nabacanih za SDP i kukuriku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?