Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2011. u 12:00

Za Hrvatsku je politički i psihološki važno da u Europsku uniju uđe prije 
Srbije i ostatka balkanskoga paketa.

Nakon što je Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom, Srbija bi ih uskoro mogla započeti. Svi u Hrvatskoj osumnjičeni za ratne zločine su u Haagu. Njihovo uhićenje bilo je uvjetom za nastavak hrvatskih pregovora s EU, a haaška presuda možda uvjetom za njihovo okončanje. Srbija je uhićenjem Ratka Mladića te nedavno i Gorana Hadžića najvjerojatnije ispunila uvjete za početak pregovora s EU. Kada Hrvatska uđe u EU vjerojatno neće dugo čekati da u nju uđe i Srbija. Tako bi se Hrvatska i Srbija, nakon dvadesetak godina odvojenosti, ponovo mogle naći u novoj političkoj zajednici.

Jugoslavija je nestala, ali njezine bi se članice jednoga dana opet mogle naći zajedno u EU. Slovenija je već ondje. Za Hrvatsku je politički i psihološki važno da u EU uđe prije Srbije i ostatka balkanskoga paketa. Možda upravo to budu i glavni motivi hrvatskih glasača pri glasovanju za ulazak Hrvatske u Uniju. Jer u nekim dijelovima Hrvatske još postoje nelagodna, neugodna pa i traumatična sjećanja na zajednički život u Jugoslaviji. Nasuprot tome, postoje i nostalgična sjećanja na zajednički život u bivšoj državi. Mali je apsurd da će i osporavatelji i zagovornici bivše države, naravno, svatko iz svojih razloga, na referendumu najvjerojatnije glasovati za ulazak Hrvatske u EU.

Oni u Hrvatskoj koji ne žale za Jugoslavijom uzdaju se da će ulaskom Hrvatske u europsku političko-pravno-ekonomsku zajednicu Hrvatska napokon i pobjeći iz balkanskoga stoljetnoga zajedništva. Njihovi antipodi, jugonostalgični dio Hrvatske, očekuju da će Hrvatska ulaskom i urastanjem u EU postupno izgubiti i, njima previše naglašeni, nacionalni identitet. Ulaskom u EU bez svojih banaka i najboljih tvrtki Hrvatska, osim, razumljivo, umanjenoga političkoga suvereniteta, ulazi i bez gospodarske samovlasti. A bez te će samovlasti i politički suverenitet biti još manji. To će goditi svima onima koji Hrvatsku nisu ni željeli kao samostalnu državu. U svim državama, naime, postoje i oni kojima baš i nije stalo do nacionalnoga identiteta zemlje u kojoj žive, ali u Hrvatskoj ih izgleda ima i više nego u drugim državama. Ovdašnji ignoranti hrvatske samostalnosti nisu ni željeli Hrvatsku, bila im je dovoljna Jugoslavija.

Kao što ovdašnjim anacionalnima i apatridima nije bilo stalo do hrvatske samostalnosti, nije im do nje stalo ni u Europskoj uniji. Takav stav ima svoje podrijetlo i uzroke u žalu za propašću Jugoslavije. Takvima je u Jugoslaviji bilo dobro i u njoj su se dobro i ugodno osjećali. Hrvatsku i nisu željeli. Kada je ipak stvorena, politički su se prilagodili i emocionalno prikrili. Tako danas i imamo apsurde da u Hrvatskoj, i od Hrvatske, možda i najbolje žive oni koji je i nisu željeli. Ulaskom Hrvatske u Uniju, živjet će i bolje i sigurno najmanje žaliti za gubitkom hrvatske samostalnosti u njoj. Hrvatski ulazak u EU vjerojatno će im potpuno odgovarati tek kada i druge države nastale raspadom Jugoslavije uđu u Europsku uniju.

Hrvatskoj će u EU, bez temelja nacionalnoga suvereniteta, biti teško izbjeći i moguće ponovno uvrštenje u “skraćenu” inačicu Jugoslavije, u tzv. zapadni Balkan. Slovenija se iz toga političkog stereotipa već davno izdvojila, zapravo možda još u Jugoslaviji. Ulaskom u EU i potpuno. Hrvatsku se pak u taj kompleksni stereotip trpa i danas. Ali često i bez njezina protivljenja, pa i uz njezinu volju. Jer, Hrvati su zapravo prvu Jugoslaviju izmislili, a drugu obnovili. Bez njihove volje, začetka zajedničke države sigurno nikada ne bi ni bilo. Ne uspije li Hrvatska u EU izbjeći zamke “regionalnoga pristupa”, mogla bi se ponovo naći u društvu koje je poslije sedamdeset godina zajedničkog življenja kanila napustiti. Hrvatska bi se tako iznova vratila u psihološki geto iz kojega uglavnom nosi kolektivne frustracije.

Ključne riječi

Komentara 27

SB
sbb
12:40 27.07.2011.

Daleko je vaznije da na vlasti ne budu k&k (kukurikovci i kuhana noga) kad pocnu pregovori sa srbima. Jer onda nebi bilo nikakvog pritiska, nikakvog ucijenjivanja, dapace RH bi postala pokrovitelj i jamac dobro volje da srbija ude u eu,u, bez obzira na ostale okolnosti i odnosima sa njima.

OB
-obrisani-
13:13 27.07.2011.

josipovic nostalgija zvana yugoslavija..........ODSTUPI..................

OB
-obrisani-
12:33 27.07.2011.

Podpisujem ‘million dollar question’ je koliko snage i umijeca cemo imati izvuci se i regije, zbaciti sa sebe Balkanski kaput i neumorno dokazivati da smo Europljani. Trnovit put koji zahtijeva kvalitetne politicare…nazalost,bojim se,sudeci po Josipovicevom ponasanju da nas ipak cega zajednicko kolo sa Srbima..tmurna buducnost. Ipak,usprkos svega,kladicu se na EU konja,drugog izbora nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?