Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Bez ikakvih dokaza optužili Večernji 
da radi za mafiju!

'22.10.2012., Zagreb - Predsjednik Vlade Zoran Milanovic i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic dali su izjavu u Uredu predsjednika RH povodom nedavnih dogadjaja oko navodnih nezakonitih postu
'Goran Stanzl/PIXSELL'
24.11.2012. u 08:46

Zaključak da je Večernji list spriječio policiju u borbi protiv opasne kriminalne skupine klevetnička je i potpuno nesuvisla konstrukcija

Zaključak saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost po kojem je Večernji list spriječio policiju u borbi protiv opasne kriminalne skupine je suluda, opasna, klevetnička i potpuno nesuvisla konstrukcija, za koju je naprosto nevjerojatno da ju je moglo prihvatiti jedno od najvažnijih parlamentarnih tijela.

Izglasati zaključak da su ozbiljne dnevne novine bile u službi mafije, a ne imati za to baš nikakav argument, znači izvesti najgrublji napad na slobodu medija i pogaziti osnovne standarde demokratskog ponašanja. Sporna, četvrta od šest točaka zaključaka, doslovno glasi: “Objavom klasificiranih podataka u Večernjem listu s lažnim navodom kako je prekršen zakon, spriječena je daljnja policijska obrada opasne kriminalne skupine i onemogućeno utvrđivanje mogućih njezinih veza s pojedinim djelatnicima SOA-e”. Osim što je suludo takvo što zaključiti, još je i potpuno nejasno o čemu se radi.

A sve je počelo kada je Večernji 21. listopada objavio članak da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) izvršio nadzor u Operativno telekomunikacijskom centru (OTC) i utvrdio da je policija zlorabila sustav tajnog prikupljanja podataka. Informacije su došle u redakciju iz više izvora i govorile da su se nelegalno izlistavali telefoni nekoliko ljudi iz vrha tajne službe i Agrokora. Moj je posao bio provjeriti te tvrdnje. To sam i učinila. Razgovarala sam s osobom iz državnog vrha koja je po svojoj funkciji bila upućena u stvar, i dobila potvrdu o nadzoru, te da je bilo nezakonitosti. U tom trenutku izvještaj o nadzoru bio je i u rukama predsjednika Republike Ive Josipovića te premijera Zorana Milanovića.

Saborski Odbor, međutim, sotonizira što je Večernji list uopće objavio podatke o nadzoru. Ili, kako kažu, objavili smo “klasificirane podatke”. A što smo trebali?! Ignorirati informaciju da netko zlorabio sustav tajnog prikupljanja podataka? Dužnost je novinara da takvu stvar istraži i objavi ma koliko ona bila “klasificirana”. Uostalom, istog smo časa kontaktirali i s prvim čovjekom policije, ministrom Rankom Ostojićem. Upoznala sam ga s detaljima informacije o nadzoru i njegovim rezultatima. Ostojić je u Večernjem imao prostor za odgovor na optužbe, no rekao je samo to da ništa ne zna. Što je još važnije, imao je vremena prije objave članka provjeriti o čemu se radi, ako to doista do tada nije znao. Uostalom, namjerno se preskače podatak da je predsjednik države Josipović odmah nakon otvaranja afere i primitka izvješća o nadzoru dao izjavu da će unutarnja kontrola MUP-a imati pune ruke posla.

Nadalje, Odbor je zaključio da policija pri traženju izlista od OTC-a nije radila nezakonito, i da smo bili pogrešno informirani o nadopisivanju brojeva. Ali su istodobno rekli da se kršio protokol o suradnji policije i OTC-a. Dakle, nije bilo nezakonitosti, ali je bilo nepravilnosti. Nije govno nego.... No, unatoč tome se tvrdi da je Večernji objavom lažne informacije o prekršenom zakonu spriječio policijski obračun s mafijom.

Treba li što dalje reći o tome? Jedino to da ova četvrta točka zaključaka kojom se kleveće Večernji list uopće i ne spada u posao kojim se Odbor trebao baviti, nego je prihvaćena proizvoljno. Odbor se bavio dvama ključnim pitanjima: je li policija nezakonito prikupljala izliste te kako je došlo do odavanja podataka o nadzoru OTC-a.

Ali gospoda nisu utvrdila kako je došlo do curenja podataka. Kažu da su četiri osobe imale informacije o nadzoru. U redu. Ali što to znači? Kako je informacija o izlistavanju telefona čelnika SOA-e došla do nas u novinama, tako je mogla i do drugih. A jesu li to u Odboru provjerili? Nisu, iako su si upravo to dali u zadatak. Jesu li ispitali Tomislava Karamarka, inače člana svog Odbora, i čuli objašnjenje kako je znao za sadržaj rezultata nadzora prije nego što je on uopće dospio u Sabor? Nisu ni to. Ali su zato vrlo revno i bez ikakve rezerve optužili novine da rade u korist mafije.

Na kraju, mogu samo dati za pravo Dinku Buriću iz HDSSB-a, koji je rekao da se nameće zaključak kako ni ova vlast, kao ni ona prethodna, nije maknula politiku iz policije i tajnih službi.

Ključne riječi

Komentara 24

G5
G59AGRAM
09:18 24.11.2012.

Pa mislim gospodo iz Večernjaka da su oni ovaj puta u pravu. Ako ste imali saznanja o svemu trebali ste prvo obavjestiti predsjednika republike. To su bili povjerljivi dokumenti, od nacionalne sigurnosti, ali zarada Vam je bitnija od toga da se istraga završi. Nekom tko se debelo ogriješio u zakon ste pomogli. Nažalost neki ne razumiju da su istrage tajne do završetka, ali uvijek se nađe netko tko ne gleda posljedice već senzacionalizam pa naravno i uz to ide prodaja. Evo na to je pala hrvatska novinarska struka. Služe strancima i tako se ponašaju, kao da ne radi i žive za Hrvatsku.

DA
damko7474
09:20 24.11.2012.

Trebate biti u dosluhu sa vlasti kao ovi iz Yutarnjeg lista pa bi imali i povjerljive informacije iz DORH-a i iz Vlade, a ne ovakve "neugodnosti" da ste proglašeni za državnog neprijatelja. To je cijena što niste glasilo Partije.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:09 24.11.2012.

Hehehe,....i ja se pitam zasto Bozanic & Co,....imaju toliko prostora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?