Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.04.2017. u 08:30

Nije to bilo koja plaža, niti lex Agrokor ili arbitraža o Ini. Zato premijer inzistira na transparentnosti, iako je Ževrnji sve “čisto kao suza”

Nije Andrej Plenković samo tako stavio na kocku svoj politički autoritet pa i izborni uspjeh HDZ-a u Dalmaciji, prepuštajući se radi transparentnosti stručnom povjerenstvu HDZ-ova ministra Olega Butkovića. Ipak je to Zlatni rat. A ne bilo koja plaža, niti lex Agrokor ili arbitraža o Ini. Samo pet dana prije sporne odluke HDZ-HGS županijske većine o dodjeli koncesije, premijer je prihvatio poziv SDP-ova načelnika Bola Tihomira Marinkovića, za boravka u Jelsi na petostoljetnoj procesiji “Za križen”, da u lipnju preda pokal pobjednici WTA teniskog turnira u znak zahvalnosti za pomoć u organizaciji turnira. Tu je foto-vijest njihova susreta objavio portal Boljani.info. SDP-ov načelnik potom je pisao premijeru nižući sve nepravilnosti pri dodjeli koncesije.

I čelnik HDZ-a u Bolu Matko Baković u svom obraćanju sugrađanima 19. travnja napisao je: “najoštrije osuđujem i ograđujem se od odluke Županijske skupštine” ustvrdivši da je natječaj vođen netransparentno, napomenuvši da se i on pismom obratio Plenkoviću i još jednom otočaninu, ministru Lovri Kuščeviću, koji je s Brača. Bilo je to uoči premijerova traženja upravnog nadzora. Očito je kako bi Plenković bio dočekan u Bolu i na Braču ovisno o odluci Butkovićeva Stručnog povjerenstva premda je imao važnijih briga zbog kojih je i u Slavonskom Brodu rekao da su Bol i Brač zaslužili da koncesija bude dodijeljena u transparentnom procesu. Stoga je inzistirao na upravnom nadzoru usprkos tomu što je HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja rekao da je sve bilo “čisto kao suza”. Čak i da lokalni izbori nemaju veze s tim, tko će to sada vjerovati!? Što je to HDZ-u trebalo!? Čak i da je sve kako Ževrnja kaže da jest.

Uoči lokalnih izbora zapravo oduzeti koncesiju lokalnoj zajednici i dodijeliti je tvrtki iz Zagreba bez kvalifikacija, čini se samo po sebi blago rečeno politički neinteligentno. Šest sati na Skupštini su slušali brojne protuargumente, ali nisu imali snage prije raspuštanja poništiti natječaj. Očito se nad politikom nadvila strašna sila – zakon i struka, koja ga tumači! Zato su HDZ i HGS odlučili kako jesu. Pa tko su ti eksperti? Predsjednik županijskog stručnog povjerenstva je dr. sc. Joško Dvornik, profesor s Pomorskog fakulteta, kojeg je županijski HDZ jesenas gurao za državnog tajnika u Ministarstvo Olega Butkovića. I Omišanin Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, nuđen je kao kadar županijskog HDZ-a. HDZ-ov je i Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana, inače kriminalist.

U Povjerenstvu je i Petroslav Sapunar, do petka predsjednik Skupštine SDŽ iz Kerumova HGS-a, profesor proizvodno tehničkog obrazovanja s diplomom Filozofskog fakulteta u Zadru. Tvrtkama u kojima je Sapunarov sin i Kerumov nećak Igor, dodijeljene su koncesije za plažu Vlaška na Hvaru, i za splitske Bene. Ako to nekomu miriše na HDZ-HGS dogovor, to je samo koincidencija. Kao i to da je članove Stručnog povjerenstva u veljači 2016. predložio župan Zlatko Ževrnja. Još trojica su oporbeni i nestranački. Marko Bertolino, županijski je vijećnik postao na listi don Ivana Grubišića, ali je potom bio nezavisni da bi nedavno prešao HNS-u i Srđanu Gjurkoviću. Riječ je o inženjeru za hidrotehničke građevine i pasioniranom zaljubljeniku u more, jedrenje, podmorje i prirodu. Ivica Čikotić, inspektor je sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split. I Veljan Radojković, veteran je SDP-a, inače pravnik, s kojim smo jedinim uspjeli razgovarati. Iznenadio nas je kad nam je rekao, jer to nije medijski istaknuto, da je Stručno povjerenstvo, i to jednoglasno, prvo poništilo natječaj za koncesiju u Bolu, što su Boljani i tražili čim je natječaj objavljen. Ali, Povjerenstvo je naknadno opet odlučivalo i dodijelilo koncesiju zagrebačkoj tvrtki Sport B. Tko je i kako o tomu odlučio, Radojković ne zna jer na toj sjednici nije bio. Upit o tomu e-mailom smo poslali predsjedniku Dvorniku, koji nas je potom nazvao da bi nam rekao kako zbog aktualnih okolnosti ne može baš ništa govoriti pa nam ne može reći niti zašto je Stručno povjerenstvo promijenilo odluku, tko je bio na sjednici i kako se glasovalo. I to govori koliko je ta odluka na klimavim nogama, i bez suštinskog prigovora što je koncesija dana tvrtki bez iskustva, zaposlenih i prihoda, te što su zbog trivijalnih razloga odbačene općinska i najbolja ponuda, doduše također tvrtke bez ikakve povijesti. Čak i da Sport B povuče ponudu, što su zasad učinili tek “uvjetno”, i što god utvrdi struka u nadzoru, Ževrnja birače mora uvjeriti kako je presudila struka, u većini članovi HDZ-a i HGS-a. Uz to što sve vrijeme slušamo politiku, dok struka mora šutjeti.

>> Plenković: Inzistiram na transparentnom procesu za Bol i Zlatni rat

>> Zlatni rat povod za konačni obračun Plenkovića s Brkićem?

Komentara 2

DU
Deleted user
11:57 26.04.2017.

Plenkovic ce unistiti hdz isto onako kao je milanovic rasturio sdp. To je vrlo dobro

VL
vladimir964
11:54 26.04.2017.

Veoma jednostavno: zakon poznaje pojam PODATAK OD OPĆEG INTERESA, što je takav sam po sebi javan i teba ga se obavezno objaviti. A pošto se tu radi o koncesiji, dakle iznamljivanju državnoga dobra (dale svih nas) ugovor o koncesiji obavezno je objaviti, a pošto je natječaj bio neuspješan, stoga se mogu objaviti i svi natječaji. Čist posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije