Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.01.2017. u 16:30

Koga zanimaju “igrice” na Balkanu sve dok i takav Vučić želi u EU i biti dobar i s Rusijom i sa SAD-om

Srbija je sinonim za provokaciju u regiji pa nije slučajno da je baš uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu famozni srpski vlak u prenesenom značenju “pun eksplozivnog materijala” krenuo na Kosovo.

Po ustaljenom principu, ovaj put vlak, drugom zgodom Vučićev ministar za raspirivanje vatre u odnosima Hrvatske i Srbije Aleksandar Vulin u Jadovnom ili nedavno Vučićev savjetnik Vladimir Božović na pravoslavni Božić u Zagrebu, šalju ratnohuščkačke prijetnje kakve je i Slobodan Milošević svojedobno umotavao u tobožnju brigu za hrvatske, bošnjačke ili kosovske Srbe.

I kad druga strana, s manje ili više žestine uzvrati na provokaciju, na scenu stupa janje u vučjoj koži - Aleksandar Vučić “praveći se Toša”.

Tko ga ne zna još iz velikosrpskih vremena kad je bio Šešeljev “mali koji obećaje”, rekao bi, ovaj se čovjek možda pravi kako ne razumije “što su opet Srbi krivi”, ali on tako zdušno verbalizira koliko želi mir i stabilnost u tom vječnom “buretu baruta” zvanom Balkan.

Tako se Vučić, ističu njegovi mediji u Srbiji, a i sam to uporno ponavlja, osobno zauzeo i zaustavio srpski vlak, iako ga čudi kome je taj vlak mogao nauditi. I do mira mu je toliko stalo da je svojim ministrima zabranio da komentiraju regiju, odnose Beograda s Prištinom, Sarajevom i Zagrebom.

Jer “Srbija je faktor mira i stabilnosti”, mantra je koju ponavlja znajući koliko je europski lideri žele čuti. Vučić i Srbija na vanjskopolitičkom planu sve vrijeme rade ono što i “etnobiznismeni” u Hrvatskoj. Održavaju napeto stanje pa onda kao nevinašca, istodobno kukajući po svijetu, uskaču da spriječe opću makljažu koja je navodno prijetila.

Koristeći važnost regije u kontekstu jačanja ruskog utjecaja, te specifične odnose s Rusijom, EU i SAD-om, kao i izbjegličku krizu tijekom koje se kao nitko dodvoravao Angeli Merkel, ne čudi da se Vučić i u Davosu nametnuo kao politička zvijezda. Koga zanimaju “igrice” na Balkanu sve dok i takav Vučić želi u EU i biti dobar i s Rusijom i sa SAD-om.

Kroz izbjegličku krizu Srbija je stekla puno novih prijatelja u Europi, izjavio je nedavno u intervjuu za DW izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister, dok je za isti izvor prof. Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu rekao kako je EU trenutno zaokupljena vlastitim geopolitičkim interesima u regiji “i tu se neke vlade profiliraju i na tome profitiraju”.

Neka Vučić provocira sve dok je “faktor mira i stabilnosti”.     

>> Srbi pokrenuli peticiju protiv ratnog huškanja: 'Kukavice na vlasti izazivaju sukobe svaki put kada osjete da su ugrožene'

Komentara 5

LI
lipa75
08:42 20.01.2017.

Žalosno je što EU pod svaku cijenu želi pridobiti Srbiju, a sve s ciljem da Srbija ne ode u savez s Rusijom. Ako EU želi Srbiju, onda joj treba uvjetovati da nema više sjedenja na dva stolca. Ne može netko pregovarati o ulasku u EU i istovremeno razvijati vojnu suradnju s Rusijom.

MM
m.muharremi
11:41 21.01.2017.

Serbia moze da provocira onoga tko se da provocirati tj. onoga tko zeli ili je primoran prihvatiti uvjete srpske provokacije a to su manje vise , sve zemlje bivse jugoslavije osim slovenije i hrvatske u kojima drzavni kriminalni ekonomski srpskii provokativni susrav nije se uspjelo ugraditi.U bosni, c.gori, albaniji i na kosovu, makedoniji srbija je uspjela se ugurati i politicke oligarhije ovih zemalja , raznim oblicima ucjene, za kratko vrijeme pretvorila u njene satelite kako bi one pol. oligarhije u svojim zemljama donjele odluke u korist interesa drzave srbije te potom, kako bi se ona predsravila njenim medjunarodnim " parterima " da je srbija jedina sposobna ocuvati mir i sigurnost na ovim prostorima të rad toga njoj mora povjeriti ta vazna uloga koju je nekada "uspjesno " ostvarila.Djelimicno je na tome uspjela do kraja 2015 ali 2016 za srbiju je bila fatalna, bila pogubna jer, dogadjanja u minuloj godini a posebice provokativni vlak s bezobraznim natpisima na vise jezika " kosovo je srbija " pokazali falcitet nevjerodostojne srpske dvolicne politike ( jedno reci i preuzeti obaveze a , sasvim nesto drugo na terenu raditi. ) sto je pokazalo i lakoumnost europske birokratije koja je imala afirmativno razpolozenje prema nevidjenom kriminalnim srpskom ekonomskom diktatu koji je imao za cilj rusenje sve ono sto se za 25 g.gradilo u prostorima zapadnog balkana.

LI
Lijepanasadomovino
13:04 21.01.2017.

Odgovor na >dejan94< Netreba nama niko ništa pisati.Srbi su svoje napisali od 1991 do 1995 i 1998-99 na Kosovu.Nema toga novinara koji može da utječe na domoljubne Hrvate. I ono malo povjerenja koje su Hrvati imali naspram Srba to ste ste popalili i izraketirali, Moj dejane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije