Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2016. u 18:30

Hrvatski sindikati zveckaju zahrđalim oružjem, a političari se bave svojim pravima

Prije sedam mjeseci u Njemačku je na rad otišao 43-godišnji Zagrepčanin, zaposlio se u autoindustriji. Jedva je mjesec dana radio, priča, kad je u firmi sazvan sastanak. “Gotovo je, otkaz”, protrnuo je u mislima, već razmišljajući kojim će kanalima tražiti drugi posao.

Ali ono što je doživio na tom sastanku nije očekivao ni u najluđim snovima. Umjesto “pranja” radnika, zlogukih podataka o padu prihoda i posljedično najava ušteda, smanjenja plaća i otkaza, što je otprilike repertoar koji je očekivao, sastanak su ravnopravno vodili šef sindikata i visokorangirani predstavnik poslodavca.

Ono što je poslodavac kulturno predložio, sindikalac je jednako kulturno odbio i obrazložio, a njegovi su argumenti prihvaćeni, nakon čega su se svi vratili na posao. Naš je čovjek bio šokiran, ali trenutačno je takav obrazac suradnje prihvatio kao razinu ispod koje više nikada neće ići. Cijeni svog poslodavca kao što i on cijeni njega, i danas, samo pola godine kasnije, ne pada mu na pamet povratak u neku od hrvatskih radnih sredina te se on i supruga sina osmoškolca pripremaju za selidbu u Njemačku.

Dok Nijemci uljuđeno razgovaraju, temperamentniji im susjedi Francuzi već tjednima prosvjeduju, štrajkaju, pale automobile na ulicama i sukobljavaju se s policijom zbog izmjene radnog zakonodavstva jer ono ide na ruku poslodavcima. U Hrvatskoj su, pak, najavili produljenje radnog vijeka do 67. godine i povećavaju penalizaciju za prijevremeni odlazak u mirovinu. A bez jasnog razloga, kao da netko hoće biti veći katolik od pape: stručnjaci ukazuju da smanjenje radnih prava neće ojačati gospodarstvo, druge zemlje nisu toliko požurile, a čak i unutar vladajuće koalicije ključa nezadovoljstvo zbog tog poteza.

Za to vrijeme sindikati zveckaju zahrđalim oružjem, političari se troše oko vlastitih prava i vječnih međusobnih smicalica, a tzv. obespravljeni narod kuka zbog lošeg vremena i potajno se nada da će susjedu crknuti krava. Jer u Hrvatskoj “nigdar ni bilo da ni nekak bilo...”.•     

>> Kraj banaka kakve znamo: budućnost su etično bankarstvo i otpisi dugova

>> Svi rođeni 1961. i kasnije morat će raditi do 67 godina

Komentara 3

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:49 05.05.2016.

Hrvati su toliko utučeni od rata, poslije, od privatizacije, pljačkanja , ovrha..da više nemaju snage niti volje izaći iz svojih 4 zida van na prosvjede, odu samo do ljekarne po depresive..

SF
Sv Franjo
19:12 05.05.2016.

Hrvati nemaju sindikat koji bi zastupao radnike.Desanica mora osnovati sindikat da bi narod preživio.

Avatar oto1
oto1
20:57 05.05.2016.

Meni se cini da Hrvati imaju jedan drugi problem, biraju si sami vec dvadesetipet godina svije vlade (vladare) i koko onda mogu protiv njih protestirati, ako su si je sami izabrali !?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije